Hodnocení kompozice stravy dotazníkovou metodou
Evaluation of diet composition by questionnaire method
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/108604Identifikátory
SIS: 194736
Kolekce
- Kvalifikační práce [6393]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hronek, Miloslav
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Odborný pracovník v laboratorních metodách
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
5. 6. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Student: Bc. Hana Beránková Školitel: PharmDr. Miroslav Kovařík, PhD. Název diplomové práce: Hodnocení kompozice stravy dotazníkovou metodou Teoretický úvod a cíle: Ačkoliv existuje celá řada zaručených správných postupů a definic pro zdravé stravování a množství přijatých živin je zcela individuální záležitost, obecně lze říci, že jde především o vyvážené množství základních živin (sacharidy, proteiny, lipidy), doplňkových živin (vitamíny a minerály) a dostatečné množství vody, které udržuje lidský organismus ve stabilní homeostázi. Cílem této práce bylo získat přehled v této problematice a zaměřit se na praktický výzkum spočívající ve sledování nutričního příjmu energie, živin, vitaminů a minerálních látek u vybrané skupiny osob a v závěru porovnat zjištěné hodnoty s těmi doporučenými. Metody: Testování probíhalo formou týdenních záznamů veškeré přijaté potravy a fyzické činnosti u skupiny náhodně vybraných osob ve věku 20-30 let. Studie probíhala v období od března do května 2018. Data byla zpracována pomocí počítačového programu NutriDan a tabulek Compendium of physical activities z roku 2011. Výsledky: Výsledné hodnoty ukázaly, že energetický výdej většinou převažoval příjem, proto byla...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Author: Hana Beránková Supervisor: PharmDr. Miroslav Kovařík, PhD. Title of the thesis: Evaluation of diet composition by questionnaire method Theoretical introduction and aim of the thesis: Although there are a number of guaranteed good practices and definitions for healthy eating and the amount of recieved nutrients is a totally individual matter, in general we can say it is mainly a balanced amount of essential nutrients (carbohydrates, proteins, lipids), additional nutrients (vitamins and minerals) and sufficient amount of water that keeps the human body in stable homeostasis. The aim of this thesis was to get an overview of this issue and to focus on practical research consisting in monitoring of nutritional intake of energy, nutrients, vitamins and minerals in a selected group of people and in the end to compare the results with the recommended values. Methods: Testing took place in the form of weekly records of all food intake and physical activity in a group of randomly selected persons aged 20-30. The study was conducted from March to May 2018. The data were processed by NutriDan computer program and with using Compendium of physical activities from 2011. Results: The results of such...