Život s celiakií
Life with celiac disease
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/98786Identifikátory
SIS: 192534
Kolekce
- Kvalifikační práce [1120]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vaňková, Dana
Fakulta / součást
Lékařská fakulta v Hradci Králové
Obor
Všeobecná sestra
Katedra / ústav / klinika
Ústav sociálního lékařství
Datum obhajoby
7. 6. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Celiakie, gluten, bezlepková dietaAutor: Michaela Doubková Instituce: Ústav sociálního lékařství LF UK v Hradci Králové Oddělení ošetřovatelství Název práce: Život s celiakií Vedoucí práce: Mgr. Veronika Gigalová Počet stran: 108 Počet příloh: 5 Rok obhajoby: 2018 Klíčová slova: celiakie, bezlepková dieta, gluten, ekonomické aspekty, dodržování bezlepkové diety Bakalářská práce se zabývá onemocněním celiakie a bezlepkovou dietou. V teoretické části se zaměřuje nejen na symptomy, diagnostiku a terapii, ale také na dostupnost bezlepkových potravin v místě bydliště, poukazuje na jejich finanční náročnost a možnosti čerpání finančních příspěvků od zdravotních pojišťoven. Tato práce si klade za cíl poukázat na potíže, které svým nositelům onemocnění celiakie přináší a jaké jsou každodenní nástrahy v životě celiaků. Empirická část je zaměřena na dotazníkové výzkumné šetření, které bylo mezi celiaky provedeno. Práce má za cíl na základě zjištěných výsledků posoudit, jaký má bezlepková dieta vliv na finanční rozpočet respondentů, dostupnost bezlepkových potravin a využívání příspěvků od zdravotních pojišťoven. Výsledky šetření byly porovnány s výzkumy z předešlých let zabývajícími se stejným tématem. Tato bakalářská práce prokázala, že v mnoha ohledech se toho u celiaků moc nezměnilo. Až na zlepšení kvality a dostupnosti bezlepkových...
Autor: Michaela Doubková Institution: Charles University in Prague Faculty of Medicine in Hradec Kralove, Department of Social Medicine Division of Nursing Title: Life with celiac disease Supervisor: Mgr. Veronika Gigalová Number of pages: 108 Number of attachments: 5 Year of defense: 2018 Keywords: celiac disease, gluten-free diet, gluten, economical aspects, being on a gluten-free diet The bachelor thesis deals with the celiac disease and a gluten-free diet. The theoretical part focuses not only on symptoms, diagnostics and therapy but also on the availability of gluten- free foods in the place of residence, it shows its financial demanding character and possibilities of gaining allowance from health insurance companies. This thesis sets itself a goal to show difficulties which are brought to a carrier with the celiac disease and what are the everyday pitfalls in lives of coeliacs. The empirical part focuses on a questionnaire research survey, which was conducted among the patients with celiac disease. The thesis sets itself a goal, based on the discovered results, to evaluate what influence the gluten-free diet has on financial budgets of the repondents, the availability of gluten-free foods and using allowances from health insurance companies. The results of the research were compared to ones...