PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Biochemie a základy výživy - PFYB102TS
Anglický název: Biochemistry and Basics of Nutrition
Zajišťuje: Katedra biomedicínského základu v kinantropologii (51-300200)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2022 do 2023
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:8/0, Zk [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Úroveň:  
Garant: doc. Mgr. Michal Šteffl, Ph.D.
PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.
Tereza Jandová, Ph.D.
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Jiří Kolář (05.09.2019)
Předmět se zabývá základními biochemickými ději v organismu v kontextu s racionální výživou.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Jiří Kolář (05.09.2019)
Doporučená:
JAKLOVÁ DYTRTOVÁ, J. JAKL, M., ŠTEFFL, M.: Základy biochemie. UK FTVS, 2018, s.151. ISBN 978-80-87647-431-1.

KOOLMAN, J., & RÖHM, K-H. Barevný atlas biochemie. Praha: Grada, 2012, 498 s. ISBN 978-802-4729-770.

KLOUDA, P. Základy biochemie. Ostrava: Nakladatelství Pavel Klouda, 2005, 144 s. ISBN 80-863-6911-0.

MURRAY, R. K. Harperova ilustrovaná biochemie. Praha: Galén, 2012, 730 s. ISBN 978-807-2629-077.

KODÍČEK, M. Biochemické pojmy: výkladový slovník: elektronická interaktivní verze [online]. Verze 2.0, 2007. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2007, 1 CD-ROM [cit. 2015-04-16]. ISBN 978-80-7080-669-2.

KODÍČEK, M., VALENTOVÁ, O., & HYNEK, R. Biochemie: chemický pohled na biologický svět. 2. přepracované vydání. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2018. ISBN 978-80-7592-013-3.

KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011, 140 s. ISBN 802-47-0736-5.

KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi, 2009, 112 s. ISBN 978-80-87156-41-4.

KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.

SVAČINA, Š., MŰLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Jiří Kolář (05.09.2019)

Požadavky na zkoušku:

test

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Jiří Kolář (05.09.2019)

Témata přednášek:

1. Obecné principy biochemie, složení živé hmoty, voda, biokatalyzátory

2. Biochemie cukrů, tuků a bílkovin

3. Metabolismus cukrů, tuků a bílkovin

4. Dýchací řetězec

5. Nukleové kyseliny a jejich role v organismu

6. Proteosyntéza a její význam pro život

7. Přenos vzruchu a svalové práce

8. Význam výživy a základní terminologie

9. Sacharidy ve výživě člověka

10. Tuky ve výživě člověka

11. Bílkoviny ve výživě člověka

12. Mikronutrienty, pitný režim

13. Diagnostické metody v dietologii

14. Specifika výživy, alternativní způsoby výživy

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK