PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Oborová didaktika výchovy ke zdraví - OCDU19DV25
Anglický název: Didactics of Health Education
Zajišťuje: Katedra andragogiky a managementu vzdělávání (41-KAMV)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: oba
E-Kredity: 0
Rozsah, examinace: 0/0, Jiné [HS]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: předmět lze zapsat opakovaně
povolen pro zápis po webu
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Je neslučitelnost pro: OCDU19DV16, OCDU19DV17, OCDU19DV19, OCDU19DV18
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. David Mück (19.11.2019)
Cílem předmětu je vybavit účastníky vzdělávání základními znalostmi a dovednostmi z oblasti oborové didaktiky tak, jak to pro výkon své profese potřebují.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. David Mück (19.11.2019)

BLÁHOVÁ, K. et al. Kazuistiky z pediatrie. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2014. 197 s. ISBN 978-80-204-3392-3.

BYČKOVSKÝ, P., KOTÁSEK, J. Revize Bloomovy taxonomie edukačních cílů. Pedagogika, 2004, roč. 54, č. 3, s. 227242. ISSN 0031-3815.

DOSTÁLOVÁ J. a P. KADLEC P. Potravinářské zbožíznalství. Key publishing, 2014. ISBN: 978-80-7418-208-2.

HANUŠOVÁ, J. Krizově intervenční minimum pro pedagogické pracovníky: ochrana zdraví a první pomoc. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2014. 72 s. ISBN 978-80-7290-782-3.

HANUŠOVÁ, J. Zásady předlékařské první pomoci. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství  PedF UK, 2014. 76 s. ISBN 978-80-7290-647-5.

HOLČÍK, J. Zdravotní gramotnost a její role v péči o zdraví. Brno: MSD, 2009. ISBN 978-80-7392-089-0.

KEBZA, V. Psychosociální determinanty zdraví. Praha: Academia, 2005. ISBN: 80-200-1307-5.

KLIMEŠOVÁ, I. a J. STELZER. Fyziologie výživy. 1. Vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.

KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-774-4.

LUDÍKOVÁ, B. Základy pediatrie pro speciální pedagogy. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. 153 s. ISBN 978-80-244-3727-9.

MARADOVÁ, E. Výchova ke zdraví. Školní vzdělávací program. Praha: Fortuna, 2006. ISBN 80-7168-973-4.

MARÁDOVÁ, E. a kol. Vybrané kapitoly o zdraví. Praha: UK v Praze – PedF, 2010. ISBN 978-80-7290-480-8.

PETROVÁ, J. a S. ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. 1. Vyd. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9.

SEDLÁČKOVÁ, H. a P. OTOUPAL.. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna, 2010. ISBN: 80-7168-912-2.

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. David Mück (19.11.2019)

Obsahové vymezení

­Zdraví a kvalita života

­Podpora zdraví jako součást vzdělávání

­Příprava učitele na výuku výchovy ke zdraví

­Postup při rozpracování vzdělávacího oboru

­Reflexe a hodnocení

­Škola – BOZP, úrazy

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. David Mück (19.11.2019)

Zkouška:

Dle zadaných témat.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK