PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa I - OB2317109
Anglický název: Nutrition I
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2017
Semestr: letní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Je zajišťováno předmětem: OPBY2P106A
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Prerekvizity : OB2317102, OB2317103
Je prerekvizitou pro: OB2317116, OB2317122
Je záměnnost pro: OKB2317007
Anotace -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (04.08.2015)
Předmět poskytuje studentům základní poznatky o složení potravin, příjmu energie výživou, o základních živinách, minerálních látkách a vitamínech, metabolismu.Výživová doporučení vzhledem k zlepšení výživových a stravovacích zvyklostí.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (04.08.2015)

Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi. Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních.

Literatura -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Víš, co jíš? [online]. 2018 [cit. 2018-01-04]. Dostupný z: http://www.viscojis.cz/

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3

Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.

KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.

Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)

Požadavky k zápočtu: aktivní účast na seminářích, zápočtový test (min. 75 %).  Pro úspěšné absolvování zápočtového testu má student tři pokusy.

Požadavky ke zkoušce: ústní zkouška (student má na úspěšné složení ústní zkoušky dva pokusy).

Sylabus -
Poslední úprava: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. (02.06.2015)

1.Základní terminologie. Funkce stravy.

2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody.

3. Význam bílkovin ve výživě.

4. Význam sacharidů ve výživě.

5. Význam lipidů ve výživě.

7. Minerální látky a stopové prvky.

8. Vitaminy.

9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.

10. Onemocnění související s výživou.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK