PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa, zdraví a příprava pokrmů - O01319242
Anglický název: Nutrition, Health and Food Preparation
Zajišťuje: Katedra informačních technologií a technické výchovy (41-KITTV)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2007
Semestr: letní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/2, Z [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Staré označení: VZPP
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: doc. Ing. Jitka Vodáková, CSc.
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: PaedDr. Eva Battistová (31.01.2006)
Cílem předmětu je poskytnout studentům informace o současných trendech ve výživě a stravování a o možnostech výchovy dětí ke správným stravovacím návykům a dále umožnit studentům získání základních poznatků a dovednosti spojených s přípravou pokrmů.
Literatura
Poslední úprava: PaedDr. Eva Battistová (06.02.2006)
  • FRAŇKOVÁ, S. aj. Výživa a vývoj osobností dítěte. Praha : HZ Editio 2000. ISBN 80-86009-32-7.
  • MARÁDOVÁ, E, VODÁKOVÁ, J. Praktické činnosti. Příprava pokrmů. Praha : Fortuna 2003. 2. vyd. ISBN 80-7168-849-5.
  • POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8.
  • VODÁKOVÁ, J. Životní styl dítěte předškolního a mladšího školního věku ve škole a rodině. In Ekologické vzdělání a výchova pro učitele mateřských škol a prvního stupně základních škol. Ostrava : VŠB, 1997. ISBN 80-7078-510-1. s. 151-165.

Sylabus
Poslední úprava: PaedDr. Eva Battistová (06.02.2006)
  • Současná výživová doporučení zpracovaná u nás a v dalších zemích, jejich uplatnění ve výživě a stravování dětí mladšího školního věku.
  • Legislativní opatření zaměřená na potraviny, přípravu pokrmů a stravování - výběr pro učitele ZŠ.
  • Základní pojmy související s výživou, jejich vymezení s ohledem na potřeby učitele.
  • Potraviny: přehled současné nabídky, výběr, hodnocení z hlediska spotřebitele.
  • Základní technologické postupy při přípravě pokrmů.
  • Metody a možnosti výchovy dětí 1. stupně ZŠ ke správným stravovacím návykům.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK