PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa a zdraví - O01317182
Anglický název: Healthy Nutrition
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2013
Semestr: zimní
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (20)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Rok3
Staré označení: ZDVÝ
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Kategorizace předmětu: Učitelství > Pedagogika, Rodinná výchova
Korekvizity : O01317181, O01317184
Prerekvizity : O01215102
Je korekvizitou pro: O01317181, O01317184
Je neslučitelnost pro: O01319185, OK0617182, O01313171, O01110612
Je prerekvizitou pro: O01317186, O01317185, O01317183
Je záměnnost pro: OK0617182
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
Předmět vychází z pojetí výživy jako komplexu bio-psycho-sociálních faktorů, které pronikají celým životem člověka.Zaměřuje se na vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Seznamuje se systémovým posuzováním nutriční hodnoty stravy (obsah jednotlivých živin v potravinách, energetická hodnota potravy, hygienická jakost a nezávadnost potravin). Učí sestavovat jídelníček dle zásad správné výživy.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)

Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka a poskytnout studentům vhled do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a vlivem technologických úprav jednotlivých potravin.

Literatura
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)

BLATTNÁ, J.; DOSTÁLOVÁ, J. aj. Výživa na začátku 21. století. Praha : Společnost pro výživu & Nadace NutriVIT, 2005. 80 s. ISBN 80-239-6202-7

FRAŇKOVÁ, S.; ODEHNAL, J.; PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha : HZ Editio, 2000. 198 s. ISBN 80-86009-32-7

KRCH, F. D.; MARÁDOVÁ, E. Poruchy příjmu potravy. Praha : MŠMT, 2003.

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5

POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8

PROVAZNÍK, K. aj. Manuál prevence v lékařské praxi I. - VIII. Soubor. vyd. Praha : Fortuna, 1998. ISBN 80-7071-080-2

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)

Požadavky k zápočtu: seminární práce a její prezentace.

Zkouška se skladá z části písemné a ústní.

Sylabus -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)

1.Výživa a zdravotní stav člověka

2.Hygiena výživy. Denní stravovací režim

3.Výživa různých skupin obyvatelstva

4.Nutriční hodnota potravy

5.Základní živiny, metabolismus živin

6.Voda v organismu a v potravě. Minerální látky

7.Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj.

8.Cizorodé látky v potravním řetězci

9.Alimentární nákazy

10.Maso a masné výrobky

11.Mléko a mléčné výrobky

12.Obilovina a luštěniny

13.Zelenina, ovoce

14.Pochutiny, nápoje

15.Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování

16.Skladování a konzervace potravin

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK