PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Rostliny a rozkvět a pád lidské civilizace - MB130P77
Anglický název: Plants and blossoming and collapse of human civilizations
Český název: Rostliny a rozkvět a pád lidské civilizace
Zajišťuje: Katedra experimentální biologie rostlin (31-130)
Fakulta: Přírodovědecká fakulta
Platnost: od 2019
Semestr: letní
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:ústní
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: 5
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Další informace: http://kfrserver.natur.cuni.cz/lide/lipavska/rozkvetapad/index.html
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D.
Vyučující: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D.
prof. Ing. Petr Smýkal, Ph.D.
Anotace -
Poslední úprava: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D. (16.02.2021)

Přednáška bude probíhat distančně, a to tak, že každý čtvrtek, na který je přednáška již tradicně rozvhována, doatanete odkaz na prezentaci a doprovodný text. Současná představa je taková, že tímto způsobem bude výuka probíhat celý semestr. Pokud by se něco na situaci zásadně změnilo, dohodneme se na nové formě přednášky podle daných možností. Zahájíme přednáškou ve čtrvtek 25.2.

I. Historie zemědělství- počátky pěstování rostlin; nejvýznamnější plodiny - obilniny; další významné plodiny sloužící jako potraviny, ale i technické plodiny. Rostliny, které "změnily svět" např. kávovník, čajovník, brambor, kukuřice, .. včetně léčivých rostlin (např. chinovník), ale i takových, které představující nebezpečí (např. koka..) a jejich role v rozvoji lidské společnosti
II. Kam nás vývoj civilizace dovedl?: 19.a 20. století s významnými rozdíly v různých částech světa; pokroky v nových kultivačních postupech (minerální hnojiva, nové odrůdy) - zelená revoluce X nárůst populace, důsledky intenzivního života lidí v rozvinutých zemích světa pro životní prostředí; důsledky neřízeného šíření rostlin na planetě, nedostatek potravin, nedostatečná kvalita potravin, klimatické změny, problém nedostatku vody.
III. Jak dál? Je vůbec možný trvale udržitelný rozvoj? X ekonomický růst. Jaké jsou cesty pro rozvoj zemědělství v budoucnosti? Konvenční zemědělství X nové kultivační postupy, ekologické zemědělství, precizní zemědělství.., nové možnosti ochrany rostlin, nové odrůdy klasické šlechtění i genové inženýrství, staré i nové role rostlin (např. jedlé vakcíny, biodegradabilní plasty, biopaliva) v nových kontextech. Diskuse o probraných i neprobraných tématech. Není lidské společnosti bez rostlin.
Literatura -
Poslední úprava: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D. (26.09.2011)

Literatura základní

Murphy D.J.: People, plants and genes. Oxford University Press. 2007

Barker G.: The agricultural revolution in prehistory. Oxford University Press, 2009

Literatura doporučená:

Články z časopisů zmiňované během přednášky

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D. (10.11.2011)

ústní zkouška

Sylabus
Poslední úprava: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D. (03.01.2013)

Rostliny a rozkvět a pád civilizace

1. okruh

Úvod do problematiky: Proč taková přednáška? O čem bude přednáška?

Vývoj klimatu na Zemi a vývoj lidstva Vznik zemědělství: předzemědělské období; počátky pěstování rostlin; v kterých částech světa je kolébka(y) zemědělství, proč ne jinde a jindy?

2. okruh

Vývoj zemědělství - Mezopotamie, údolí Indu, Čína (údolí Žluté řeky, Jang-ce), indiánská Střední a Jižní Amerika; Afrika (saharská, Etiopie), další přepokládaná centra nezávislého vzniku zemědělství; šíření zemědělství (údolí Nilu)

závislost na dostupnosti vody, vysoušení, zavlažování, důsledky zemědělství pro způsob života lidí, nárůst populace, vliv klimatických změn; význam " uvolnění" pracovní kapacity lidí s rozvojem zemědělství pro jiné činnosti - řemesla, umění, vědy.. rozvoj společnosti

3. okruh

Výhody X nevýhody plynoucí ze zemědělství; proč zemědělství na Zemi převládlo? vliv zemědělství na genetický vývoj lidí;

domestikace rostlin, nejdůležitější plodiny- kukuřice, rýže, pšenice, ječmen, čirok, proso, oves a žito, základní informace o těchto rostlinách - původ, rozšíření, vlastnosti, relativní význam pro člověka, specifika kultivace (např. indiánský milpa systém)

další důležité rostliny, luštěniny, jedlé hlízy, zelenina, ovoce, technické plodiny

4. okruh

Charakteristika domestikace rostlin; genetická analýza domestikačního syndromu;rozbor domestikačních změn, příklady pšenice, kukuřice, rýže rod Brassica domestikace X diverzita; výhledy "domestikace" dalších rostlin moderními genetickými metodami;historie zlaté rýže

5.okruh

Rostliny s jiným než nutričním významem - rostliny, které "změnily" svět - cukrová třtina, čajovník, chinovník, bavlník, kokainovník…

rozbor jejich vlivu na vztahy mezi zeměmi, otroctví, rozvoj průmyslu, obchod, drogové závislosti…

6. okruh

Nedostatek potravin v historii lidstva;příklady nedostatku potravin v Evropě - malá doba ledová (1300 - 1850 n.l.); hladomor v Irsku, hladomor na Ukrajině, rozbor příčin těchto případů jako základ pro pochopení problému v širším kontextu

7. okruh

Kam nás vývoj civilizace (a zemědělství) dovedl: 19.a 20. století s obrovskými rozdíly v různých částech světa; pokroky v nových kultivačních postupech;minerální hnojiva, J. Liebig, šlechtění nových odrůdy N. Borlaug - zelená revoluce; perspektivy dalšího zvyšování produkce X nárůst populace

8.okruh

Negativní důsledky růstu produkce polních plodin ve 20. století v rozvinutých zemích světa;zvýšení koncentrace CO2, reakce rostlin, dostupnost minerálních látek, znečištění životního prostředí, snížení kvality půd, klimatické změny; předpokládaný další růst populace X nedostatek potravin, nedostatečná kvalita potravin

9. okruh

Problém voda, voda univerzální prostředí; profily ročních srážkových úhrnů X limitace zemědělské produkce; hydrologický cyklus, ovlivnění distribuce vody na kontinentech;ovlivnění koloběhu vody činností lidí, vliv změn ve vegetačním krytu, mikrocyklus vody

·zavlažování, zasolení půdy, příklad Aralského jezera; Palmerův index, předpovědní mapy; možnosti zlepšení hospodaření s vodou a retence vody v krajině, koncept zelené, modré a šedé vody, vodní stopa, obchod s virtuální vodou

10. okruh

Jak dál? Nové či staronové kultivační postupy- ekologické zemědělství; charakteristika, přednosti a nevýhody

integrované zemědělství - přednosti, nedostatky, rizika, využitelnost v různých podmínkách a různých částech světa

11. okruh

Jak dál? konvenční zemědělství X precizní zemědělství; precizní zemědělství - principy: detekce variability polností, dálkové snímkování, zpracování aplikačních map, variabilní technika + GPS = místně specifické ošetření;přínosy, omezení, aplikovatelnost

12. okruh

GMO - nové plodiny pro výživu lidí - zvýšení výnosu; rostliny se změněnými nutričními vlastnostmi; rostliny odolné proti biotickému i abiotickému stresu; zlepšení technologických vlastností rostlin; rozloha pěstitelských ploch, budoucnost, rizika

13. okruh

Využití rostlin k netradičním účelům;produkce léčiv, jedlé vakcíny; technické plodiny, např. výroba bioplastů; energetické plodiny /biopaliva;fytoremediace apod.… služby ekosystému

14.okruh

Jaké jsou cesty pro rozvoj zemědělství v budoucnosti; Je vůbec možný trvale udržitelný rozvoj ? ekonomický růst?

Přehled starých i nových cest i starých a nových rolí rostlin, starých i nových problémů v nových kontextech.

Diskuse o probraných i neprobraných tématech - Osud civilizace závisí na interakci mezi klimatickými, biologickými a sociálními faktory

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK