PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Klinická dietologie - MB110P100
Anglický název: Clinical dietetics
Český název: Klinická dietologie
Zajišťuje: Katedra antropologie a genetiky člověka (31-110)
Fakulta: Přírodovědecká fakulta
Platnost: od 2019
Semestr: letní
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: 40
Minimální obsazenost: 5
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: Mgr. Jitka Tomešová
Vyučující: Mgr. Jitka Tomešová
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Jitka Tomešová (06.02.2024)
Předmět Klinická dietologie nepřímo navazuje na předmět Fyziologie výživy. Je blíže zaměřen na problematiku výživy nemocných osob, zejména ve vztahu ke klinické antropologii – tedy systémová onemocnění, vrozené metabolické poruchy aj. a jejich adekvátní řešení vhodně nastavenou dietou. Pro absolvování předmětu Klinická
dietologie je vhodné mít již základní znalosti z výživy (energetická a biologická hodnota stravy, živiny, malnutrice, základy zdravé výživy…). Každá přednáška je vždy koncipována stejně dle osnovy
1) anatomie a fyziologie probírané orgánové soustavy;
2) etiologie a patofyziologie daného onemocnění nebo skupin onemocnění;
3) doporučené dietní postupy a prognózy při dobré kompenzaci nemoci léčebnou výživou. Teoretické informace jsou pro názornost doplňovány kazuistickými ukázkami.

Výuka předmětu v letním semestru 2023/24
- začíná 22. února 2024
- od 17 hodin
- a probíhá prostřednictvím MS Teams v místnosti s odkazem: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ZmRhNTdjODEtNzBlOC00YzYwLWJhODgtOTljM2JkNWVlZGJm%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22f3deb73c-1350-4d6d-a3b7-281c9b7b40dd%22%2c%22Oid%22%3a%2250323387-6567-43ad-b962-b46a9664f862%22%7d.

Studijní podpora je realizována prostřednictvím Google Classroom v učebně s kódem: vv2j7ka (pozvánky zasílám na základě dodané alternativní nefakultní emailové adresy)

Každá přednáška, stejně jako u prezenční výuky začíná opakováním a diskusí k předchozímu tématu. Výukové materiály včetně přehledu relevantní literatury jsou zasílány všem přihlášeným prostřednictvím Classroom po ukončení přednášky.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Jitka Tomešová (10.02.2023)

Knižní zdroje:
Gropper, S. S., Smith, J. L., Groff, J. L.: ADVANCED NUTRITION AND HUMAN METABOLISM 5th Edition, Wadsworth 2009. ISBN 13978-0-11657-8.

Chocenská, E., Móciková, H., Dědečková, K.: PRŮVODCE PACIENTA ONKOLOGICKOU LÉČBOU, Forsapi, Praha 2009, ISBN 978-80-87250-02-0.

Kohout, P., Pavlíčková, J.: CROHNOVA CHODOBA, ULCERÓZNÍ KOLITIDA, Forsapi, Praha 2006. ISBN 80-903820-0-2.

Krch, F. D.: BULIMIE, JAK BOJOVAT S PŘEJÍDÁNÍM, Grada, Praha 2007, ISBN 80-247-2130-9.

Krch, F. D.: MENTÁLNÍ ANOREXIE, Portál, Praha 2010, ISBN 978-80-7367-807-4.

Krch, F. D.: PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY, Grada, Praha 2005, ISBN 80-247-0840-X.

Marinov, Z., Pastucha, D.: PRAKTICKÁ DĚTSKÁ OBEZITOLOGIE, Grada, Praha 2012, ISBN 978-80-247-4210-6.

Pařízková, J., Lisá, L. et al.: OBEZITA V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ, Galén, Praha 2007, ISBN 978-80-7262-466-9.

Sobotka, L. a kolektiv: BASIC IN CLINICAL NUTRITION 4th Edition, Galén, Praha 2011. ISBN 978-80-7262-821-6.

Stránský, M., Ryšavá, L.: FYZIOLOGIE A PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY (skripta), Jihočeská univerzita, České Budějovice 2011, ISBN 978-80-7394-241-0.

Svačina, Š., Müllerová, D., Bretšnajderová, A.: DIETOLOGIE PRO LÉKAŘE, FARMACEUTY, ZDRAVOTNÍ SESTRY A NUTRIČNÍ TERAPEUTY, Triton, Praha 2012, ISBN 978-80-7387-347-9

Svačina, Š. a kolektiv: KLINICKÁ DIETOLOGIE, Grada Publishing, Praha 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.

Časopisy:

Clinical Nutrition, vydává European Society for Clinical Nutrition and Metabolism

Diabetes, metabolizmus, endokrinologie, výživa (DMEV), vydává TIGIS

Výživa a potraviny, vydává Společnost pro výživu

Internet:

www.avkv.cz

www.forsapi.cz

www.fzv.cz

www.galenus.cz

www.nutricia.cz

www.spolvyziva.cz

www.vyzivadeti.cz

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Jitka Tomešová (10.02.2023)
Forma ověření znalostí bude probíhat online testem s časovým omezením.  
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Jitka Tomešová (03.02.2022)

1. Biologická a energetická hodnota stravy

2. Nutriční terminologie; diagnostika nutričního stavu; management nutriční péče

3. Výživa při onemocnění horní části trávicího traktu

4. Výživa při onemocnění dolní části trávicího traktu

5. Výživa při onemocnění podjaterní krajiny

6. Výživa při nemocech oběhové soustavy

7. Poruchy příjmu potravy

8. Redukční režimy

9. Diabetes mellitus

10. Výživa při onemocnění ledvin

11. Výživa onkologicky nemocných

12. Vrozené metabolické choroby

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK