PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2018/2019
   Přihlásit přes CAS
Praxe na KHS - CPHPR2
Anglický název: Practical Training at a Regional Hygienic Station
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2016 do 2022
Semestr: letní
Body: 9
E-Kredity: 9
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/120, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Kategorizace předmětu: Zdravotnické obory > Praktická cvičení
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.05.2008)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví po 2. ročníku. V průběhu praxe se studenti seznámí s posláním, úkoly a strukturou hygienické služby, výkonem státní správy v oblasti ochrany veřejného zdraví a odbornými činnostmi všech oddělení hygienické stanice.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.05.2008)

Studenti se seznámí s problematikou legislativy a výkonem státní správy v oblasti ochrany veřejného zdraví. Zejména se seznámí s problematikou výkonu státního zdravotního dozoru, oprávněním a povinnostmi zaměstnanců orgánů ochrany veřejného zdraví a povinnosti kontrolovaných osob. Budou schopni provést kontrolní šetření, sepsat protokol a navrhnout příslušná opatření. Budou schopni interpretovat výsledky příslušných měření a analýz. Seznámí se s kompetencemi orgánu ochrany veřejného zdraví ve věcech územního plánování a stavebního řádu, budou schopni posoudit jednoduchou stavební dokumentaci. Seznámí se s hodnocením a řízením zdravotních rizik z hlediska prevence negativního ovlivnění zdravotního stavu obyvatelstva, monitorováním zdravotního stavu obyvatelstva daného regionu a koncepcí regionální zdravotní politiky.

Literatura -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

1) Zákon 258 / 2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění

2) Vyhl. MZ ČR 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění vyhl. 602 / 2006 Sb.

3) Vyhl. MZ ČR 106 / 2001 Sb. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti, ve znění vyhl. 148 / 2004 Sb.

4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 178 / 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin

5) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 882 / 2004, o úředních kontrolách za účelem ověřování dodržování právních předpisů o krmivech a potravinách

6) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 852 / 2004, o hygieně potravin

7) Nařízení Komise (ES) 2073 / 2005 o mikrobiologických kritériích na potraviny, ve znění nařízení 1441 / 2007

8) Nařízení Komise (ES) 37 / 2005 ze dne 12. ledna 2005 o sledování teplot v přepravních prostředcích, úložných a skladovacích prostorech pro hluboce zmrazené potraviny určené k lidské spotřebě

9) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu

10) Zákon 166 / 1999 Sb., o veterinární péči, v platném znění

11) Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění

12) Vyhl. MZ ČR 475 / 2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub

13) Nařízení vlády 98 / 2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv

14) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 1935 / 2004 / ES, o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami

15) Vyhl. MZ.ČR 38 / 2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, v platném znění

16) Vyhláška 84 / 2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do 3 let, v platném znění

17) Vyhláška 26 / 2001 o hygienických požadavcích na kosmetické prostředky, v platném znění

18) Nařízení vlády 396 / 2004 Sb., o postupech, obsahu a formě informace o výskytu nebezpečných nepotravinářských výrobků

19) Vyhláška 195 / 2005 Sb., kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění

20) Zákon 102 / 2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, v platném znění

21) Zákon 22 / 1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky, v platném znění

22) Zákon 634 / 1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v platném znění

23) Zákon 552 / 1991 Sb., o státní kontrole, v platném znění

24) Zákon 379 / 2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami

25) Zákon 262 / 2006 Sb., zákoník práce

26) Nařízení vlády ČR 361 / 2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, v platném znění

27) Zákon 309 / 2006 o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

28) Zákon 183 / 2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

29) Vyhl. 137 / 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu, v platném znění

30) Vyhl. 369 / 2001 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace, v platném znění

31) Zákon 500 / 2004 Sb., správní řád, v platném znění

32) Zákon 200 / 1990 Sb., o přestupcích, v platném znění

Metody výuky -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

Praktika, procvičování a upevňování teoretických i praktických dovedností.

Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2008)

Zápočet je udělen po předložení Zprávy o průběhu praxe, která musí být opatřena razítkem a podpisem odpovědného pracovníka.

Sylabus -
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (23.05.2008)

V oblasti hygieny výživy a PBU

  • seznámení s úkoly oddělení
  • preventivní dozor, posuzování projektové dokumentace, kolaudace
  • běžný dozor v zařízení stravovacích služeb
  • odběr a hodnocení vzorků pokrmů s ohledem na mikrobiologické požadavky
  • metody mikrobiologického vyšetření prostředí potravinářských provozoven
  • interpretace chemických a senzorických zkoušek potravin
  • požadavky na předměty běžného užívání

V oblasti hygieny dětí a dorostu

  • běžný dozor na zotavovacích akcích pro děti
  • hygienické požadavky na školská zařízení

V oblasti hygieny práce

  • preventivní dozor, posuzování projektové dokumentace pracovišť , kolaudace
  • běžný dozor na pracovištích
  • kategorizace pracovišť, práce v riziku
  • kontroly rizikových pracovišť
  • vyhodnocování výsledků měření faktorů pracovního prostředí

V oblasti hygieny komunální

  • preventivní a běžný dozor
  • požadavky na pitnou vodu, bazény, koupaliště
  • zabezpečení zdrojů pitné vody, úpravny vody
  • čističky odpadních vod
  • hygienická problematika odpadů
  • požadavky na výstavbu, vnitřní prostředí budov
  • schvalování provozních řádů vodovodů a služeb péče o tělo
  • hygienické požadavky na zdravotnická zařízení
  • posuzování územních plánů a dokumentace staveb
  • vyhodnocování výsledků měření faktorů životního prostředí
  • hodnocení rizika faktorů životního prostředí na zdraví

V oblasti epidemiologie

  • epidemiologické šetření v ohnisku nákazy vybraných onemocnění, opatření
  • dezinfekce, dezinsekce, deratizace
  • schvalování provozních řádů zdravotnických zařízení
  • hlášení infekčních chorob

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK