PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Preventivní výživa - CNT047P3
Anglický název: Preventive Nutrition
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:22/20, Z+Zk [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Nutriční terapie ve 3. ročníku. Předmět seznamuje s nutričními potřebami různých skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci, děti, senioři) a s rolí výživy v patofyziologii a prevenci nemocí, problematikou malnutrice, hladovění a obezity. Nedílnou součástí je problematika nutriční diagnostiky (hodnocení nutričního stavu).
Cíl předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)

Studenti si osvojí problematiku specifické výživy jednotlivých skupin populace, preventivní výživy a nutriční diagnostiky.
Student bude schopen:

- znát principy správné výživy včetně jejich praktických aplikací a roli výživy v prevenci civilizačních onemocnění

- znát zvláštnosti výživy u různých specifických skupin populace

- posoudit jídelníček dítěte a navrhnout jeho úpravu

- znát typy poruch příjmu potravin

- vyšetřovat a hodnotit nutriční stav člověka

- interpretovat antropometrické, biochemické, hematologické a imunologické ukazatele nutričního stavu

- posoudit rizika a pozitiva alternativních způsobů výživy

Literatura
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)

1) Kasper, Heinrich a Walter Burghardt. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015. 572 s.
2) DACH Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. dostupné z https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/
3) Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. Grada Publishing, 2008, 542 s.
4) Teplan V., Mengerová O. Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin. Mladá fronta, 2010, 353 s.
5) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi – souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 s.
6) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 s.
7) Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008, 128 s.
8) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 s.
9) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 s.
10) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006,
11) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005
12) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005
13) Willett W.: Nutritional epidemiology. Oxford University Press, 1998, 514 s
14) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 s.
15) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 s.
16) Mason J., Nitenberg G. A kol.: Cancer & Nutrition: Prevention and Treatment, Karger, Basel, 2000, 300 s.
17) Dean T a kol.: Food intolerance and the food industry, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2000, 228 s.
18) Goldstein D.J. a kol.: The Management of Eating Disorders and Obesity, Humana Press, New Jersey, 1999, 367 s.
19) Simopoulos A.P., Visioli F. a kol.: Mediterranean Diets, Karger, Basel, 2000, 184 s.
Doporučené časopisy
1) Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa
2) Výživa a potraviny
3) Central European Journal of Public Health
4) Annals of Nutrition & Metabolism
5) The American Journal of Clinical Nutrition

Metody výuky
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (25.09.2021)

Přednášky a praktika

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (04.12.2023)

Podmínkou k zápočtu je 80% účast na přednáškách, seminářích a praktikách. V případě 50-80% účasti bude možná náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 normostran.

Zkouška z předmětu je ústní.

 

Sylabus
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (20.03.2023)

Přednášky:

Hladovění, malnutrice

Výživa seniorů

Výživa těhotných a kojících žen

Výživa kojenců, kojení, složení mateřského mléka

Výživa dětí a adolescentů

Výživa sportovců

Alternativní výživa (vegetariánství, veganství, makrobiotika, dělená strava)

Poruchy příjmu potravin

Hodnocení nutričního stavu

Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

Výživa v prevenci diabetu II typu, obezita

Výživa v prevenci nádorových onemocnění

Praktika:

Vyšetření nutričního stavu (měření kaliperem, handgrip, bioimpedance)

Poruchy přijmu potravin (Centrum Anabell - mentální anorexie)

Kazuistiky (jídelníčky malých dětí, jejich úprava)

Kojení

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK