PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Dietologie I - CNT026P2
Anglický název: Dietology I
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:14/42, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: MUDr. Elena Wildová, Ph.D. (11.05.2020)
Předmět je zaměřen na prohloubení znalostí týkajících se dietního stravování včetně vypracování jídelníčků pomocí profesionálních nutričních softwarů. Dále bude zaměřen na plánování a vlastní realizaci diet v praxi.
Cíl předmětu
Poslední úprava: MUDr. Elena Wildová, Ph.D. (11.05.2020)

Student bude schopen:

  • práce s údaji na etiketách potravin (složení, nutriční hodnoty, specifikace / kvantifikace porcí),
  • práce s českými i zahraničními nutričními databázemi,
  • porovnání a posouzení kvality údajů v nutričních databázích (rozdíly výživových hodnot u jednotlivých komponent, zastoupení potravin nového typu, potravin pro zvláštní účely, přípravků speciální výživy),
  • porovnání a posouzení práce s nutričními databázemi (uživatelská náročnost, přehled výstupních protokolů a jejich interpretace),
  • vytvořit formulář pro záznam jídelníčku,
  • převést záznam jídelníčku do nutričního softwaru pro potřeby analýzy stravy,
  • export a interpretace výstupních dat po zpracování nutričním softwarem,
  • naplánovat a připravit nutričně optimální jídelníček pro daný typ diety.
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)

Podmínkou k zápočtu je 80% účast na přednáškách a seminářích. V případě 50-80% účasti bude možná náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 normostran. Při účasti nižší než 50 % nebude student připuštěn k zápočtovému testu.

Zápočet má 2 části: 1. písemný test k ověření získaných znalostí a 2. tvorba 1denního individualizovaného jídelního plánu v nutričním SW dle zadání.

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.08.2022)

Základní literatura

  1. KOHOUT, Pavel. Klinická výživa. Galén, 2021. ISBN: 9788074925559
  2. WIERDSMA Nicolette. Kapesní průvodce dietologií. Dospělí. VU University press. Amsterdam, 2017 (překlad ČANT - odborný garant Hrnčířová Dana)
  3. KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024745336.
  4. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
  5. KOHOUT, Pavel et al. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi 2016. ISBN 978-80-8725-032-7.
  6. Kolektiv autorů. Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH). 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Společnost pro výživu, 2019. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/referencni-hodnoty-pro-prijem-zivin-dach-2019/
  7. LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
  8. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.


Doplňující literatura

  1. Česká společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP), doporučení pro klinickou výživu dostupná z:  http://www.skvimp.cz/
  2. KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. Aeskulap. ISBN 978-80-204-5009-8.
  3. SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.



Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (07.09.2020)
  • dietní systém ve zdravotnických zařízeních,
  • přehled nutričních databází a SW,
  • metody a možnosti získávání informací o příjmu stravy na individuální úrovni (FFQ, 24-recall) a jejich využití, kazuistiky
  • znalost principů základních a vybraných specifických typů diet (vhodný výběr poživatin a pochutin, technologie přípravy),
  • znalost nutričních požadavků daných diet,
  • plánování jídelníčků pro základní typy diet,
  • nutriční kalkulace naplánovaných jídelníčků
  • moderní trendy v dietologii.
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)

Podmínkou k zápočtu je 80% účast na přednáškách a seminářích. V případě 50-80% účasti bude možná náhrada vypracováním seminární práce na odborné téma v rozsahu 5 až 7 normostran. Při účasti nižší než 50 % nebude student připuštěn k zápočtovému testu.

Zápočet má 2 části: 1. písemný test k ověření získaných znalostí a 2. tvorba 1denního individualizovaného jídelního plánu v nutričním SW dle zadání.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK