PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Chemie organická - CNT013P1
Anglický název: Organic chemistry
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2019
Semestr: letní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:24/24, Z+Zk [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Ing. Matyáš Orsák, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2019)
Znalosti studenta: Dovede klasifikovat a systematicky třídit a zařadit organické sloučeniny podle jejich funkčních skupin. Umí systematické (IUPAC názvosloví) a triviální názvosloví organických sloučenin a dle systematického názvu napsat strukturní vzorec sloučeniny. Zná nomenklaturní principy používané v organické chemii. Dle napsaného strukturního vzorce dokáže sloučeninu nazvat a identifikovat. Na základě významných funkčních skupin, které sloučenina obsahuje, umí odvodit její významné fyzikální a chemické vlastnosti. Umí definovat základní typy reakcí typických pro jednotlivé skupiny organických sloučenin a aplikovat tyto reakce pro další organické sloučeniny stejného typu. Umí klasifikovat a determinovat všechny významné organické sloučeniny a charakterizovat je na základě jejich vlastností. Umí vysvětlit význam a možnosti použití všech typů organických sloučenin v řadě oborů - zemědělství, potravinářství, v chemickém průmyslu, farmacii, zdravotnictví a ve všech oblastech každodenního života. Je schopen popsat význam přírodních látek a vysvětlit jejich úlohu v základních biochemických přeměnách a biotechnologických procesech.
Cíl předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2019)

Cílem předmětu je rozšířit středoškolské znalosti z obecné a anorganické chemie s důrazem na požadavky navazujících chemických a odborných předmětů a seznámit studenty s teoretickými i praktickými základy analytických metod užívaných v zemědělství a potravinářství. Přednášky jsou zaměřeny na stavbu atomu, chemickou vazbu, chemickou reakci a zákonitosti jejího průběhu, rovnováhy v roztocích elektrolytů, disperzní soustavy a v anorganické chemii na biogenní prvky a nejčastěji sledované anorganické kontaminanty.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2019)

Pro zápočet je třeba 80% účast na cvičeních. Zakončení předmětu písemným testem a ústní zkouškou.

Literatura
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2019)

1)      Dolejšková, J., Marek, Z., Hejtmánková, A., Mader, P. 2000. Chemie I. Vybrané kapitoly z obecné, anorganické a analytické chemie. ČZU AF, Praha, 212 s. ISBN 80-213-0676-9

2)      Dolejšková, J. Hejtmánková, A., Pivec, V. 2002. Cvičení z chemie I. ČZU AF, Praha, 130 s. ISBN 80-213-670-X

3)      Hubáček, J. a kol. 1988. Chemie pro vysoké školy zemědělské. SZN, Praha, 767 s. ISBN 07-062-88 03/06

4)      Vacík, J. 1986. Obecná chemie. SPN, Praha, 303 s. ISBN 14-475-86 03/6

5)      Greenwood, N.N., Earnshaw, A. 1993. Chemie prvků. Informatorium, Praha, 1610 s. ISBN 80-85427-38-9

6)      Vacík, J. a kol. 1995. Přehled středoškolské chemie. SPN, Praha, 222 s. ISBN 80-85937-08-5

Metody výuky
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2019)

Přednášky, cvičení

Sylabus
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2019)

Přednášky

·         Úvod do předmětu. Biogenní prvky. Nomenklaturní principy. Typy vzorců.

·         Základní typy reakcí. Isomerie. Uhlovodíky jako základní typy sloučenin. Halogenderiváty uhlovodíků. Konstituce.

·         Hydroxysloučeniny, ethery. Stereochemie. Konfigurační isomerie. Význam stereospecificity.

·         Organické sloučeniny síry. Významné typy přírodní a syntetické. Význam pro živou hmotu.

·         Organické sloučeniny dusíku. Zdroje, použití, reaktivita a výskyt v přírodě, vzájemné vztahy. Ekologicky negativní látky.

·         Karbonylové sloučeniny. Aldehydy, ketony, chinony. Rozdělení, zdroje, typické vlastnosti a přeměny, význam a použití.

·         Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty. Zdroje, vznik, vlastnosti a význam.

·         Substituované kyseliny. Tetrasubstituované monotopické deriváty. Inter- a intramolekulární reakce těchto látek.

·         Heterocyklické sloučeniny. Sacharidy, charakteristika a rozdělení, význam stereospecificity. Monosacharidy.

·         Oligo- a polysacharidy. Deriváty sacharidů.

·         Peptidy, bílkoviny. Stavba, složky, dělení, struktury bílkoviny. Nukleové kyseliny - stavba. Nukleosidy, nukleotidy.

·         Lipidické sloučeniny, rozdělení, složky. Terpenické látky, rozdělení, vlastnosti, výskyt v přírodě. Steroidy.

·         Vitaminy, hormony, alkaloidy. Základní struktura a jejich výskyt v přírodě a fyziologické účinky.

·         Pesticidy. Dělení, nomenklatura, toxicita, významní zástupci. Plastické hmoty, polymery, polyadukty a polykondenzáty.

 

Cvičení

·         Úvodní seminář o bezpečnosti práce, vybavení organické laboratoře a pracovní postupy v organické laboratoři.

·         Uhlovodíky všech typů a jejich halogenderiváty.

·         Hydroxyderiváty uhlovodíků (alkoholy, fenoly), ethery, sirné sloučeniny a estery anorganických kyselin.

·         Destilační křivka směsi kapalin, odhad teploty varu složek a složení směsi. Příprava acetanilidu.

·         Dusíkaté sloučeniny od nitrosloučenin až po deriváty aminů, karbonylové sloučeniny, aldehydy, ketony, chinony.

·         Příprava 1-brombutanu (reakce typu S). Stanovení kvality. Syntéza acetylsalicylové kys. Kontrola kvality produktu.

·         Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty. Saponifikace a příprava mýdla.

·         Stanovení jodového čísla tuku. Identifikace karbonylových sloučenin TLC jejich DNF derivátů.

·         Substituční deriváty karboxylových kyselin, deriváty kyseliny uhličité, heterocykly.

·         Stanovení fruktosy fotometricky. Zkumavkové reakce sacharidů.

·         Heterocykly, deriváty kyseliny uhličité, lipidy, sacharidy, proteiny, složky nukleových kyselin.

·         Těkavé látky koření a jejich TLC. Identifikace hlavních složek.

·         Absorbční křivka přírodního barviva. Zkumavkové reakce bílkovin.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (30.10.2019)

Pro zápočet je třeba 80% účast na cvičeních. Zakončení předmětu písemným testem a ústní zkouškou.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK