PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Stáž v komunitní výživě - B03112
Anglický název: Traineeship in Community Nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/40, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 40 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: Ing. Hana Pejšová
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut-kombinovaná
Záměnnost : B02529
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (07.05.2019)
Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a z "Praxe v dietním vaření". Stáž na pracovištích v komunitě - dle výběru pracoviště sociální péče, domov důchodců, home care, hospic, poradna výživy, výrobce nutričních preparátů, sdružení nemocných (například coeliaků, nespecifických střevních zánětů, diabetiků), školní jídelny. Studenti uplatní znalosti zásad zdravé výživy, doporučení pro jednotlivé stravovací kategorie a znalosti o alternativní výživě v práci pro zvolenou komunitu. V průběhu stáže seznámení s činností nutričního terapeuta pro potřeby komunity, včetně spolupráce v oblasti hygieny výživy, specifických výživových potřeb jednotlivých stravovacích kategorií - výživa seniorů, dospělé populace, dětí, problematika školních jídelen a vazba na spotřební koš.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

V průběhu stáže seznámení s činností nutričního terapeuta pro potřeby komunity, včetně spolupráce v oblasti hygieny výživy, specifických výživových potřeb jednotlivých stravovacích kategorií - výživa seniorů, dospělé populace, dětí, problematika školních jídelen a vazba na spotřební koš.

Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (07.05.2019)

Témata:

1. Současná legislativa vztahující se ke stravování populačních skupin v komunitě 

2. Organizace stravovacích služeb v komunitě

3. Systém práce poraden výživy 

5. Způsob zpracování edukačních materiálů pro komunitní využití

6. Systém organizace edukačních akcí.

7. Sestavení jídelníčku pro školní jídelnu či jídelnu mateřské školy. Důkladné pochopení spotřebního koše. Úprava jídelního lístku ve vazbě na doporučené výživové hodnoty pro danou věkovou kategorii.

8. Kontrola standardizace nutriční péče v domově důchodců (pracoviště soc. péče) či spolupráce při její přípravě. Příprava přednášky pro klienty domova nebo ošetřující personál.

9. Příprava vzorového jídelního lístku včetně propočtu jeho výživové hodnoty.

10. Vyhodnocení nutričního stavu klienta - home care ve vazbě na aktuální nutriční péči. Student navrhuje případnou úpravu nutriční péče.

11. Student se aktivně zapojí do přípravy přednášky pro laickou veřejnost, přípravy plánu edukačních akcí pro klientské skupiny.

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (07.05.2019)

Povinná  literatura:

Společnost pro výživu. Dokumenty: Metodika výpočtu spotřebního koše

Projekt „Zdravá školní jídelna“

SZÚ, Rádce školní jídelny 1.- 2.

Doporučená rozšiřující literatura:

JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6. 

PETROVÁ, Jana a Sylva ŠMÍDOVÁ. Základy výživy pro stravovací provozy: školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9.

KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách: manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Praha: Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5.

Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012

FRÜHAUF, Pavel a Peter SZITÁNYI. Výživa v pediatrii. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. ISBN 978-80-87023-26-6.

KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2. přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0.

Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP. Standardy paliativní péče. 2013

Metody výuky
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)


Samostatná práce na zadaném tématu či úseku práce. Plnění zadaných úkolu pod vedením školitelů. Dodržování a kontrola HACCP.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)


100% docházka

kladné hodnocení z pracoviště

seminární práce

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK