PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Stáž v potravinářských technologiích - B03110
Anglický název: Traineeship in Food Technology
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
letní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/80, Z [HS]
letní s.:0/80, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 160 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: Bc. Iva Dvořáková, Ing. Hana Pejšová
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut-kombinovaná
Teoretický předmět
Záměnnost : B02528
Anotace
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)
Stáž navazuje na teoretické přednášky o chemii potravin. Studenti se seznámí s hygienickými požadavky kladenými na provozy poskytující stravovací služby a s hygienickým zabezpečením provozu a výroby. Získají znalosti o technologickém zpracování poživatin, o základních technologických postupech a změnách na potravinách, ke kterým při nich dochází. Dokážou specifikovat druhovou kvalifikaci potravin. Jsou aktivně zapojeni do těch úseků stravovacích provozů, které s jejich znalostmi lze prakticky absolvovat. Praxe v jakémkoliv provozu poskytujícím stravovací služby dle vlastního výběru - není zapotřebí přítomnost nutričního terapeuta. Stáž v provozu či výrobně potravinářských produktů - dle vlastního výběru.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

Znalost "správné výrobní praxe", organizace výrobních postupů, systému sledování kvality potravinových výrobků a legislativních požadavků na výrobu, distribuci a skladování. Schopnost samostatně normovat běžné druhy pokrmů a navrhnout správný technologický postup při jejich přípravě. Správně interpretovat informace uváděné na výrobcích.

Sylabus
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

Seznámení se s

1.    platnou legislativou o hygienických požadavcích na stravovací služby a se zásadami osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

2.     předpoklady zdravotně bezpečného zpracování potravin (HACCP)

3.    požadavky na přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotní péče a sociálních služeb (příprava kojenecké stravy, banka mateřského mléka, podmínky podávání pokrmů v rámci léčebného procesu, tekuté výživy ústy a výživy      

       aplikované gastrickou sondou)

4.    druhovou kvalifikací potravin

5.    základními technologickými postupy přípravy pokrmů ze  základních druhů poživatin

6.    běžnými druhy pokrmů

7.    definovanými dávkami potravin pro přípravu konkrétních pokrmů

8.    informacemi uváděnými na výrobcích

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (07.05.2019)

Povinná  literatura:

Vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. v pozdějším znění 1. 1. 2007

Vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu.

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe 1. - 2. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006.

JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6. 

 

Doporučená rozšiřující literatura:

DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi 2008, svazek II.

DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. Monografie (Key Publishing). ISBN 9788074182082.

KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0.

Metody výuky
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (04.09.2019)

1. Přednáška - seminář, exkurze, praktická cvičení - 40 hodin (ZS)

2. Stáž ve vybraném zařízení  - 120 hodin (LS)

Organizace ZS bude upřesněna vyučující během přednášek (exkurze a pod.)

Stáž dle vlastního výběru může být plněna i v zimním semestru, během celého AR.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (04.09.2019)

1. docházka 90%, případná náhrada zameškaných hodin v rámci vyučování prezenčního studia, splnění všech povinností zadaných vyučující

2. Kladné hodnocení z praxe, splnění požadovaných hodin praxe

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK