PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Nutrigenetika a nutrigenomika - B02776 (Výživa dospělých a dětí - kombinovaná)
Anglický název: Nutrigenetics and Nutrigenomics
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:4/4, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. Ing. Jaroslav Hubáček, CSc., DSc.
Atributy: Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Klinický předmět
Anotace
Poslední úprava: Vladěna Topičová (04.03.2015)
Seznámení se základy genetiky a jejího použití v klinické praxi s důrazem na vztahy genetických predisposic a stravovacích zvyklostí/výživy.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)

1/ Základy genetiky (historie, DNA, RNA, genetický kód, polymorfismy)

2/ Typy genetických studií

3/ Regulační změny na DNA, exprese, imprinting

4/ Základní gen - prostředí interakce (aktigenetika, farmakogenetika, interakce s věkem, pohlavím, kouřením,…)

5/ Nutrigenetika, princip, využití

6/ Nutrigenetika, příklady - laktózová intolerance, celiakie,…)

7/ Nutrigenomika

8/ Klinické aplikace, možnosti, úskalí, etické problémy

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)

Povinná:

  • Snustad, D. Peter, Simmons, Michael J.. Genetika. Brno: Masarykova univerzita, 2009, 871 s. ISBN 978-80-210-4852-2.
  • Nussbaum, Robert L.. Thompson & Thompson - Klinická genetika. Praha: Triton, 2004, 426 s. ISBN 80-7254-475-6.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, s. ISBN 978-80-247-7031-4.
  • Simopoulos, Artemis P., Milner, J. A. (eds.). Personalized nutrition : translating nutrigenetic/nutrigenomic research into dietary guidelines. Basel ; New York: Karger, 2010, 180 s. ISBN 978-3-8055-9428-8.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK