PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Alternativní výživa - B02744 (Výživa dospělých a dětí - prezenční)
Anglický název: Alternative Nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Patří mezi: Povinné NVDD P 2.r._23/24
Atributy: Výživa dospělých a dětí
Klinický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (15.03.2023)
Absolvováním předmětu si student prohloubí znalosti o různých formách alternativní výživy. Dokáže přesně identifikovat možná rizika vyplývající z nutričních deficiencí zejména ve vztahu k jednotlivým cílovým skupinám, různým alternativním směrům a míře restrikce. Dále bude schopen určit faktické složení stravy a porovnat zjištěné s aktuálními potřebami pacienta/klienta. V rámci praktické části výuky jsou studenti vedeni ke kritickému myšlení a porozumění textu. Součástí výuky je praktický nácvik komunikace s pacientem/klientem/rodinnými příslušníky.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (15.03.2023)

Základní principy a formy alternativní výživy.

Společné prvky různých alternativních forem výživy.

Typy vegetariánských forem výživy a jejich složení. Veganství.

Základní principy stravování dle ájurvédy.

Další formy alternativní výživy: Makrobiotika, raw strava, dělená strava, strava dle krevních skupin, paleodieta atd.

Možná rizika nutričních deficiencí jednotlivých mikro - i makronutrientů. Možné psychologicko-nutriční souvislosti.

Základní principy komunikace se zastánci alternativní výživy. Kritické myšlení v dané problematice.

Možná pozitiva a úskalí jednotlivých forem a míry restrikce u alternativní výživy.

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (15.03.2023)

Povinná:

  • Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current media, 2019, 519 s. ISBN 978-80-88129-44-8.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Aneta Hásková (24.09.2023)

Zápočet: Aktivní účast na teoretické přednášce– 1,5 hodiny.

+   Příprava samostatné práce a následná prezentace na odborné úrovni na vybraný alternativní směr výživy, nebo zpracovaná kazuistika

Prezentace na odborné úrovni:

- Představení výživového směru

- Nejméně 2-3 studie na vybrané téma, ideálně nejvyšší úrovně studií

- Pomyslná pro/pomyslná proti nebo – kazuistika pacienta či příbuzného 1-3 denní jídelníček (zhodnocený), návrh změny (je-li třeba)

Zkouška: Absolvování závěrečného testu 

Rozpis výuky -
Rozpis datumový
Den Datum Popis Učitel Soubory Poznámka Hodnocení
Čtvrtek05.10.2023Mgr. Aneta Hásková 
Čtvrtek12.10.2023Mgr. Aneta Hásková 
Čtvrtek19.10.2023Učitel: Mgr. Lucie Burdová 
Čtvrtek09.11.2023Mgr. Aneta Hásková 
Čtvrtek23.11.2023Učitel: Mgr. Alžběta Staňová 
Čtvrtek07.12.2023Učitel: Mgr. Nikola Křesáková 
Čtvrtek11.01.2024Mgr. Aneta Hásková 
Čtvrtek18.01.2024Mgr. Aneta Hásková 
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK