PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Dietologie a klinická výživa - B02392 (Nutriční terapeut)
Anglický název: Dietetics and clinical nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/0, SZ [HT]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Garant: prof. MUDr. Štěpán Svačina, MBA, DrSc.
Atributy: Nutriční terapeut
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (22.05.2019)
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Jedná se o vlivy toxického či infekčního původu. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštností dětského a dorostového věku, sportovců a podobně.
Literatura
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (22.05.2019)

Zlatohlávek L. a kol.: Klinická dietologie a výživa, Current Media 2016

Křemen M, Kotrlíková E, Svačina Š a kol: Parenterální a enterální výživa, Triton 2009

Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008

Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologický slovník Triton Praha 2010.

Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010.

Dalším vodítkem ke studiu jsou prezentace přednášek dostupné na webové stránce ústavu či na výukovém portálu 1. LF UK http://portal.lf1.cuni.cz

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (02.01.2017)

Otázky ke státní závěrečné zkoušce Dietologie a klinická výživa oboru Nutriční terapeut

 

1.A: Vyšetření stavu výživy

1.B: Sondová enterální výživa

 

2.A: Nutriční anamnéza

2.B: PEG a nutriční terapeut

 

3.A: Poruchy vědomí a výživa

3.B: Definice a patogenese obezity

 

4.A: Vyšetření soběstačnosti a jeho význam pro nutriční terapii

4.B: Výživa v těhotenství a laktaci

 

5.A: Indikace umělé výživy

5.B: Farmakoterapie a chirurgická léčba obezity, principy dietních opatření po chirurgické léčbě obesity

 

6.A: Nutriční opatření u respirační insuficience

6.B: Dietní systém v ČR

 

7.A: Ambulantní nutriční screening

7.B: Dietní režimy při aterosklerose

 

8.A: Vyhledávání podvýživy v průběhu hospitalizace

8.B: Rozdíly mezi diabetickou a redukční dietou, principy léčby obézního diabetika

 

9.A: Výživa a oběhová nedostatečnost

9.B: Výživa dětí školního věku

 

10.A: Význam stavu hydratace pro posouzení nutričního stavu

10.B: Bezlepková dieta

 

11.A: Gastrointestinální symptomatologie a výživa

11.B: Nejčastější a závažné interakce potravin a léky

 

12.A: Bolest a výživa

12.B: Dieta u pokročilé renální insuficience

 

13.A: Výživa adolescentů

13.B: Stav kůže a sliznic - výživové aspekty

 

14.A: Antropometrické vyšetření

14.B: Dlouhodobá parenterální výživa

 

15.A: Vyhledávání poruch polykání

15.B: Rozdíly mezi dietou diabetika I. a II. typu

 

16.A: Poruchy polykání diagnostika a léčba z pohledu nutričního terapeuta

16.B: Principy a zásady diety u dyslipidemia

 

17.A: Stav dutiny ústní a výživa

17.B: Zásady parenterální výživy

 

18.A: Laboratorní diagnostika poruch výživy

18.B: Dietní opatření po transplantaci kostní dřeně

 

19.A: Pohybová aktivita a výživa

19.B: Doplňková parenterální výživa. Indikace, provedení

 

20.A: Specifika posouzení nutričního stavu v geriatrii

20.B: Dieta a zánětlivá střevní onemocnění

 

21.A: Vyhodnocení jídelníčku pomocí software

21.B: Dieta u neurologických onemocnění se zaměřením na Parkinsonovu nemoc, bulbární syndrom a roztroušenou sklerózu

 

22.A: Nutriční bilance

22.B: Perorální nutriční doplňky, charakteristika, indikace kontraindikace

 

23.A: Přístupy pro sondovou výživu

23.B: Výživa a dietní doporučení při hemodialýze a peritoneální dialýze

 

24.A: Sipping a zásady správné aplikace

24.B: Dietní a režimová opatření při osteoporóze , praktická doporučení

 

25.A: Nutriční plán

25.B: Průjmovitá onemocnění, i v dětském věku, zásady léčby. Prebiotika, probiotika

 

26.A: Ošetřování vstupů pro sondovou výživu

26.B: Principy redukční diety a edukační režimy u obezity

 

27.A: Anorexie a možnosti jejího ovlivnění

27.B: Nutriční příprava obézního pacienta k elektivnímu operačnímu výkonu

 

28.A: Funkční testy v diagnostice stavu výživy

28.B: Dieta při laktózové intoleranci

 

29.A: Hypovitaminózy a jejich projevy

29.B: Nutriční screening

 

30.A: Nedostatek stopových prvků

30.B: Dieta při jaterním onemocnění

 

31.A: Přístupy pro parenterální výživu

31.B: Charakteristika zdravé výživy dospělého

 

32.A: Domácí nutriční podpora

32.B: Role nutričního terapeuta u mentální anorexie

 

33.A: Léčebné programy

33.B: Dieta a režimová opatření po resekčních výkonech na gastrointestinálním traktu

 

34.A: Ekonomické aspekty nutriční péče

34.B: Dieta při onemocnění jícnu a žaludku

 

35.A: Komplikace parenterální výživy

35.B: Dieta při dně a dalších onemocnění kloubů

 

36.A: Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho competence

36.B: Výživa batolat

 

37.A: Nutriční tým

37.B: Dieta u syndromu krátkého střeva typ II

 

38.A: Stav výživy v dětském věku

38.B: Dieta při onemocnění pankreatu

 

39.A: Komplikace enterální výživy

39.B: Dieta při syndromu krátkého střeva typ I

 

40.A: Přípravky enterální výživy

40.B: Dietní principy u akutních průjmovitých onemocnění, alimentární infekce

 

41.A: Vodní a nutriční bilance

41.B: Gastrointestinální alergie, nealergická intolerance jídla

 

42.A: Nutriční poradenství

42.B: Sarkopenie a výživa

 

43.A: Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho competence

43.B: Nutriční plán u nádorů dutiny ústní a krku

 

44.A: Výživová doporučení

44.B: Dieta při chorobách žlučníku

 

45.A: Základní složky výživy

45.B: Umělá mléčná výživa a přípravky v kojeneckém věku

 

46.A: Energetický metabolismus

46.B: Dieta při onemocnění jícnu a žaludku

 

47.A: Nutrigenetika a nutrigenomika

47.B: Nutriční plán během onkologické léčby (chemoterapie, aktinoterapie, hormonální a biologická léčba)

 

48.A: Preventivní a léčebné programy a ekonomické aspekty nutriční péče

48.B: Metabolický syndrom a možnosti dietních opatření

 

49.A: Nutriční péče v komunitě

49.B: Zásady nutriční péče pro těhotné

 

50.A: Nutriční péče v intenzivní medicine

50.B: Vegetariánská a veganská dieta

 

51.A: Nutriční péče na standardním oddělení

51.B: Nutriční doporučení před operací, zásady předoperační přípravy

 

52.A: Komplikace enterální výživy

52.B: Poruchy hojení ran a výživa

 

53.A: Výživa a sport

53.B: Přípravky enterální výživy

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK