|
|
|
||
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (22.05.2019)
|
|
||
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (22.05.2019)
Zlatohlávek L. a kol.: Klinická dietologie a výživa, Current Media 2016 Křemen M, Kotrlíková E, Svačina Š a kol: Parenterální a enterální výživa, Triton 2009 Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008 Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologický slovník Triton Praha 2010. Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010. Dalším vodítkem ke studiu jsou prezentace přednášek dostupné na webové stránce ústavu či na výukovém portálu 1. LF UK http://portal.lf1.cuni.cz |
|
||
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (02.01.2017)
Otázky ke státní závěrečné zkoušce Dietologie a klinická výživa oboru Nutriční terapeut
1.A: Vyšetření stavu výživy 1.B: Sondová enterální výživa
2.A: Nutriční anamnéza 2.B: PEG a nutriční terapeut
3.A: Poruchy vědomí a výživa 3.B: Definice a patogenese obezity
4.A: Vyšetření soběstačnosti a jeho význam pro nutriční terapii 4.B: Výživa v těhotenství a laktaci
5.A: Indikace umělé výživy 5.B: Farmakoterapie a chirurgická léčba obezity, principy dietních opatření po chirurgické léčbě obesity
6.A: Nutriční opatření u respirační insuficience 6.B: Dietní systém v ČR
7.A: Ambulantní nutriční screening 7.B: Dietní režimy při aterosklerose
8.A: Vyhledávání podvýživy v průběhu hospitalizace 8.B: Rozdíly mezi diabetickou a redukční dietou, principy léčby obézního diabetika
9.A: Výživa a oběhová nedostatečnost 9.B: Výživa dětí školního věku
10.A: Význam stavu hydratace pro posouzení nutričního stavu 10.B: Bezlepková dieta
11.A: Gastrointestinální symptomatologie a výživa 11.B: Nejčastější a závažné interakce potravin a léky
12.A: Bolest a výživa 12.B: Dieta u pokročilé renální insuficience
13.A: Výživa adolescentů 13.B: Stav kůže a sliznic - výživové aspekty
14.A: Antropometrické vyšetření 14.B: Dlouhodobá parenterální výživa
15.A: Vyhledávání poruch polykání 15.B: Rozdíly mezi dietou diabetika I. a II. typu
16.A: Poruchy polykání diagnostika a léčba z pohledu nutričního terapeuta 16.B: Principy a zásady diety u dyslipidemia
17.A: Stav dutiny ústní a výživa 17.B: Zásady parenterální výživy
18.A: Laboratorní diagnostika poruch výživy 18.B: Dietní opatření po transplantaci kostní dřeně
19.A: Pohybová aktivita a výživa 19.B: Doplňková parenterální výživa. Indikace, provedení
20.A: Specifika posouzení nutričního stavu v geriatrii 20.B: Dieta a zánětlivá střevní onemocnění
21.A: Vyhodnocení jídelníčku pomocí software 21.B: Dieta u neurologických onemocnění se zaměřením na Parkinsonovu nemoc, bulbární syndrom a roztroušenou sklerózu
22.A: Nutriční bilance 22.B: Perorální nutriční doplňky, charakteristika, indikace kontraindikace
23.A: Přístupy pro sondovou výživu 23.B: Výživa a dietní doporučení při hemodialýze a peritoneální dialýze
24.A: Sipping a zásady správné aplikace 24.B: Dietní a režimová opatření při osteoporóze , praktická doporučení
25.A: Nutriční plán 25.B: Průjmovitá onemocnění, i v dětském věku, zásady léčby. Prebiotika, probiotika
26.A: Ošetřování vstupů pro sondovou výživu 26.B: Principy redukční diety a edukační režimy u obezity
27.A: Anorexie a možnosti jejího ovlivnění 27.B: Nutriční příprava obézního pacienta k elektivnímu operačnímu výkonu
28.A: Funkční testy v diagnostice stavu výživy 28.B: Dieta při laktózové intoleranci
29.A: Hypovitaminózy a jejich projevy 29.B: Nutriční screening
30.A: Nedostatek stopových prvků 30.B: Dieta při jaterním onemocnění
31.A: Přístupy pro parenterální výživu 31.B: Charakteristika zdravé výživy dospělého
32.A: Domácí nutriční podpora 32.B: Role nutričního terapeuta u mentální anorexie
33.A: Léčebné programy 33.B: Dieta a režimová opatření po resekčních výkonech na gastrointestinálním traktu
34.A: Ekonomické aspekty nutriční péče 34.B: Dieta při onemocnění jícnu a žaludku
35.A: Komplikace parenterální výživy 35.B: Dieta při dně a dalších onemocnění kloubů
36.A: Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho competence 36.B: Výživa batolat
37.A: Nutriční tým 37.B: Dieta u syndromu krátkého střeva typ II
38.A: Stav výživy v dětském věku 38.B: Dieta při onemocnění pankreatu
39.A: Komplikace enterální výživy 39.B: Dieta při syndromu krátkého střeva typ I
40.A: Přípravky enterální výživy 40.B: Dietní principy u akutních průjmovitých onemocnění, alimentární infekce
41.A: Vodní a nutriční bilance 41.B: Gastrointestinální alergie, nealergická intolerance jídla
42.A: Nutriční poradenství 42.B: Sarkopenie a výživa
43.A: Nutriční terapeut v rámci zdravotnického týmu a jeho competence 43.B: Nutriční plán u nádorů dutiny ústní a krku
44.A: Výživová doporučení 44.B: Dieta při chorobách žlučníku
45.A: Základní složky výživy 45.B: Umělá mléčná výživa a přípravky v kojeneckém věku
46.A: Energetický metabolismus 46.B: Dieta při onemocnění jícnu a žaludku
47.A: Nutrigenetika a nutrigenomika 47.B: Nutriční plán během onkologické léčby (chemoterapie, aktinoterapie, hormonální a biologická léčba)
48.A: Preventivní a léčebné programy a ekonomické aspekty nutriční péče 48.B: Metabolický syndrom a možnosti dietních opatření
49.A: Nutriční péče v komunitě 49.B: Zásady nutriční péče pro těhotné
50.A: Nutriční péče v intenzivní medicine 50.B: Vegetariánská a veganská dieta
51.A: Nutriční péče na standardním oddělení 51.B: Nutriční doporučení před operací, zásady předoperační přípravy
52.A: Komplikace enterální výživy 52.B: Poruchy hojení ran a výživa
53.A: Výživa a sport 53.B: Přípravky enterální výživy |