PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Praxe na klinickém oddělení se zaměřením na dietologii 1 - B02375 (Nutriční terapie - prezenční)
Anglický název: Traineeship at dietology - clinical department 1
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/2, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Ing. Hana Pejšová
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut
Klinický předmět
Je záměnnost pro: B03222
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)
Předmět pomáhá studentům upevnit teoretické znalosti a prakticky uplatnit získané vědomosti v oblasti nutriční terapie pod vedením zkušených nutričních terapeutů na klinických pracovištích.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Studenti se naučí vypracovat nutriční anamnézu, vyhodnotit nutriční potřeby klienta a samostatně sestavit individualizovaná nutriční doporučení. Seznámí se se speciálními dietními postupy. Pod odborným vedením budou provádět edukační činnost.

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

1.     Nutriční anamnéza

2.     Speciální dietní postupy na vybraných klinických pracovištích

3.     Individualizované dietní postupy

4.     Nutriční tým

5.     Edukační činnost

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. 1. české vyd. Praha: Grada, 2015, xiii, 572 s. ISBN 978-80-247-4533-6.

SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.

SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ.Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.

ŠTĚPÁN SVAČINA, Alena Bretšnajdrová. Dietologický slovník. 1. vyd. Praha: Triton, 2008. ISBN 8073870622.

Kohout, P., Rušavý, Z., Šerclová, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi

Kohout, P. et al. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004

Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005

MARTINA VENGLÁŘOVÁ, Gabriela Mahrová. Komunikace pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 9788024712628.

PLEVOVÁ, Ilona a Regina SLOWIK. Komunikace s dětským pacientem. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, 247 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-2968-8.

POKORNÁ, Andrea. Komunikace se seniory. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, 158 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-3271-8.

KUTNOHORSKÁ, Jana. Výzkum v ošetřovatelství. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 175 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-2713-4.

Haluzíková, J. Informovaný pacient - spokojený pacient, zdravotník v roli edukátora. Diagnóza v ošetřovatelství, 2006, č. 7, s. 276-280. ISSN 1801-1349.

Dotazník nutričního skóre MNA Nestlé -  http://www.mna-elderly.com/forms/MNA_czech.pdf

Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Předmět má praktický charakter.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

100% docházka. Kladné hodnocení z klinických pracovišť.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK