PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Ekonomie výživy - B02294 (Nutriční terapie - kombinovaná)
Anglický název: Economy of Nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:8/0, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: Ing. Hana Pejšová
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Patří mezi: Povinné BNT18 K 3.r._23/24
Atributy: Nutriční terapeut-kombinovaná
Teoretický předmět
Anotace
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)
Souvislost mezi výživou obyvatel a jinými vědeckými a společenskými disciplínami. Úloha státu v oblasti výživy, se zaměřením na prevenci a ochranu veřejného zdraví, na monitoring kvality a bezpečnosti potravin, monitoring potravinové a nutriční gramotnosti obyvatel a zavádění opatření ke zlepšení zdravotního stavu obyvatel, optimalizace výroby a obchodu v rámci potravinářského průmyslu.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)

Naučit studenty orientovat se v oblasti výživové a potravinové politiky, seznámit je se základy environmentální politiky a s významem výživy v ochraně veřejného zdraví. Studenti získají základní informace o tvorbě výživových doporučení, přehled o statistických metodách používaných pro výpočet spotřeby potravin, o stavu výživy obyvatelstva, o ekonomických a ekologických aspektech výživy a o opatřeních, která se používají v rámci výživové a potravinové politiky s cílem zlepšit výživový a zdravotní stav obyvatel. 

Sylabus
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)

Obsah přednášek:

Výživová a potravinová politika v ČR a ve světě, nové trendy ve výživě sledované VPP

Potravinářská legislativa- ČR, EU, jakost a bezpečnost potravin, EFSA, RASFF

Výživový doporučení – aktuální druhy, tvorba, význam

Stav výživy obyvatel - nedostatky ve výživě, zdravotní aspekty, opatření ke zlepšení stavu

Vliv médií na stav výživy, reklama a děti, sociální marketing

Statistika spotřeby potravin v ČR – historie, vývoj pro jednotlivé komodity, současné trendy, metodiky výzkumu, spotřeba nutričně významných komodit (alkohol, slazené nápoje)

Environmentální politika - ekonomický a ekologický aspekt výživy, potravinářský průmysl a ekologicko-ekonomické vztahy

Biopotraviny – ekologické zemědělství, nutriční význam biopotravin, legislativa

GMO potraviny

Potravní doplňky – rozdělení (funkční potraviny, PNT, PZV, DS), legislativa, bezpečnost, problematické druhy (RASFF), význam produkce PD

Literatura
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)

Povinná literatura: texty z přednášek, souhrnná monografie pro ekonomii výživy neexistuje
* Doporučená literatura:
www.agronavigator.cz, část potravinářská legislativa, zákon o potravinách a jeho vyhlášky
časopis Výživa a potraviny
www.bezpecnostpotravin.cz
Perlín, C.: Ekonomické možnosti prevence obezity z hlediska výživy. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 1, s. 12-13
Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy, Výživa a potraviny, 60, 2005, č.6, s. 159-160
Perlín, C.: Výživová a potravinová politika. Potravinářská revue, 2006, č.2, s. 31-32
Blatná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P.: Výživa na začátku 21. století anebo o výživě aktuálně a se zárukou. Společnost pro výživu a Nadace NutriVIT, Praha 2005, 80 s. ISBN 80-239-6202-7

Studijní opory
Poslední úprava: STDOWNER (25.09.2020)

MS Teams: Ekonomie výživy 20/21 B02294

viz zde: https://www.wikiskripta.eu/w/Portál:Nutriční_terapie

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (07.11.2022)

Účast na přednášce, vypracování zadaného  úkolu, závěrečný test

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK