PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Praxe v dietním vaření 2 - B02273
Anglický název: Practice in dietary cooking 2
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: letní
Body: 5
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/25, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 25 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: Mgr. Dagmar Svěráková
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut-kombinovaná
Klinický předmět
Je záměnnost pro: B03109
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)
Předmět předává studentům vybrané poznatky o stravování, použití poživatin pro přípravu pokrmů a jejich zařazení do dietní stravy. Seznamuje studenty s jednotlivými technologickými postupy přípravy tzv. šetřící stravy. Student dokáže charakterizovat rozdíly mezi zdravou výživou a dietním stravováním a dokáže zvolit správné technologické postupy.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Znát a správně používat základní technologické postupy přípravy "šetřící stravy". Seznámit se s historií, vývojem a inovacemi Dietního systému. Studenti dokáží přesně specifikovat správný výběr poživatin a správnou technologickou úpravu pro všechny základní diety. Samostatně určí ideální hmotnosti pro konkrétního klienta, jeho BMI a bazální metabolismus dle Harrise-Benedicta.

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Základní technologické postupy přípravy "šetřící stravy".

Historie, vývoj a inovace Dietního systému.

Základní druhy diet (dieta č. 0, 1, 2, 4 ,5, 6, 8, 9,10).

Výpočet ideální hmotnosti, BMI, bazálního metabolismu dle Harrise-Benedicta.

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Runštuk, R. Receptury teplých pokrmů. Radek Runštuk - R plus, 2004

Runštuk, R. Receptury studených pokrmů. Radek Runštuk - R plus,2008

Voldřich, M., Jechová, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. LEDA, 2004

Rumíšková, M. Základy výživy, Brno, 2002

Společnost pro výživu - Perlín C. Potravinové tabulky I. a II. díl. Společnost pro výživu. Praha, 1992.

Doberský, P. Dietní systém pro nemocnice.  Osvěta, 1983.

Svačina, Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008 

 

 

Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Předmět má teoreticko - praktický charakter.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

1. 80% docházka

2. splnění kontrolního testu

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK