PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2016/2017
   Přihlásit přes CAS
Nutriční terapie v adiktologii - B02154 (Adiktologie)
Anglický název: Nutritional Therapy in Addictology
Zajišťuje: Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN (11-00611)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2016 do 2016
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:4/0, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 4 [hodiny]
Počet míst: 50
Minimální obsazenost: 5
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: PhDr. Lenka Čablovácablova@adiktologie.cz
Poznámka: předmět pro jiné fakulty
předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PhDr. Lenka Čablová
Atributy: Adiktologie
Teoretický předmět
Anotace
Poslední úprava: PhDr. Lenka Čablová (14.01.2013)
Předmět seznamuje studenty s významem základních nutričních živin a jejich vlivem na tělesné a duševní zdraví člověka. Cílem je poskytnout přehled o současných výživových doporučeních, umožnit orientaci v problematice poruch přijmu potravy a upozornit na souvislosti malnutrice a nutričních problémů při užívání návykových látek.
Cíl předmětu
Poslední úprava: PhDr. Lenka Čablová (14.01.2013)

Cílem předmětu je seznámit studenty s významem základních nutričních živin a esenciálních látek a jejich vlivem na duševní a tělesné zdraví. Výstupní znalosti, dovednosti a kompetence (viz část deskriptory) jsou zacílené na získání orientace v problematice poruch přijmu potravy, závislosti na jídle a zejména aplikace nutriční terapie v adiktologických službách (dle typu zařízení a klientely). Studenti si v průběhu výuky osvojí:

a) Předmět a možnosti aplikace nutriční terapie, základní pojmy z oboru nutriční terapie

b) Základní živiny - sacharidy a vláknina, proteiny, lipidy, vitaminy a minerální látky

d) Souvislosti výživy a užívání návykových látek

e) Problematiku malnutrice u uživatelů drog

f) Okruh poruch příjmu potravy a závislosti na jídle

g) Souvislosti užívání návykových látek, nadváhy a obezity

Deskriptory
Poslední úprava: PhDr. Lenka Čablová (14.01.2013)

Výstupní deskriptory předmětu:

Znalosti:

Student prokazuje hluboké a široké znalosti základních nutričních živin a jejich vlivem na tělesné a duševní zdraví člověka. Prokazuje schopnost rozumět současným výživovým doporučením, orientuje se v problematice poruch přijmu potravy a chápe souvislosti malnutrice a nutričních problémů při užívání návykových látek.

Dovednosti:

Za využití hlubokých a širokých znalostí o vlivu výživy na duševní a tělesné zdraví, dokáže popsat význam základních nutričních živin a esenciálních látek, umí selektovat a hodnotit informace současných výživových doporučení. Je schopen se orientovat v problematice poruch příjmu potravy a identifikovat problémy ve výživě způsobené užíváním návykových látek.

Kompetence:

Studenti jsou schopni na své úrovni navrhnout zdravý a vyvážený jídelníček, upravit stávající nevhodné stravovací návyky dle současných výživových doporučení. Jsou schopni pracovat se zahraniční literaturou a nurtičními programy, porozumět významu nutriční terapie v léčbě návykových nemocí a aplikovat tak získané znalosti a dovednosti při práci s konkrétním klientem v daném typu zařízení.

Sylabus
Poslední úprava: PhDr. Lenka Čablová (14.01.2013)

I. tématický blok:

Název a obsah: Vymezení nutriční terapie a základních pojmů z dietologie

Klíčové koncepty a pojmy: Dietologie, klinická výživa, prevence ve výživě, obor nutriční terapie, dietní sestra vs. nutriční terapeut, psychodietetika, parentální a enterální výživa, vztah výživy k nemocnosti. Základní složky výživy, výživová pyramida, energetický příjem, metabolismus, glykemický index, BMI, malnutrice, podvýživa, deplece, karence, katechie, obezita, poruchy příjmu potravy.

Povinná literatura:

Svačina, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing.

Grofová, Z. (2007). Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing.

Doplňková literatura:

Starnovská, T., Chocenská, E. (2006). Nutriční terapie. Praha: Galén.

II. tématický blok:

Název a obsah: Sacharidy, proteiny, lipidy, vitaminy a minerální látky

Klíčové koncepty a pojmy: Dělení sacharidů, výživové zdroje, význam vlákniny ve stravě. Druhy bílkovin, množství proteinů ve výživě dle věkových skupin, význam bílkovin ve výživě, rizika nedostatku či nadbytku bílkovin. Význam lipidů ve výživě, dělení tuků, doporučené množství, zdroje, podíl nasycených a nenasycených tuků. Druhy vitaminů a minerálních látek, biochemické funkce, zdroje, projevy nedostatku a nadbytku, somatické a psychické problémy při nedostatku.

Povinná literatura:

Kudlová, E. (2010). Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum.

Svačina, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing.

Komprda, T. (2009). Výživou ke zdraví. Praha: Nakladatelství TeMi.

Doplňková literatura:

Fořt, P. (2007). Tak co mám jíst. Praha: Grada Publishing.

III. tématický blok:

Název a obsah: Malnutrice a deficience živin u uživatelů drog

Klíčové koncepty a pojmy: Definice malnutrice a deficience esenciálních živin u uživatelů návykových látek, klasifikace dle typu a stupně malnutrice, posouzení stavu výživy u uživatelů, možnosti nutriční terapie.

Povinná literatura:

Svačina, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing.

Kudlová, E. (2010). Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum.

Doplňková literatura:

Grofová, Z. (2007). Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada.

IV. tématický blok:

Název a obsah: Nutriční problémy při užívání návykových látek. Výživa a užívání alkoholu.

Klíčové koncepty a pojmy: Nutriční stav a stravovací návyky uživatelů drog, vliv drogy na příjem stravy, specifické problémy dle typu návykové látky, výživa a kouření, výživa a stimulancia, strava a opioidy, nutriční problémy uživatelů marihuany, malnutrice, anorexie, hyperfagie, možnosti zlepšení stravovacích návyků uživatelů drog. Nutriční návyky při užívání alkoholu, alkohol a trávicí soustava, nutriční podpora při léčbě závislosti na alkoholu.

Povinná literatura:

Kudlová, E. (2010). Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum.

Hromádková, L. (2010). Problematika alkoholu a drog ve výživě. Brno: Prezentace LF MU.

Doplňková literatura:

Starnovská, T., Chocenská, E. (2006). Nutriční terapie. Praha: Galén.

V. tématický blok:

Název a obsah: Poruchy příjmu potravy a závislosti na jídle. Duální diagnózy a poruchy příjmu potravy.

Klíčové koncepty a pojmy: Vymezení jednotlivých poruch příjmu potravy, rozdíly a společné rysy, specifické typy, nutriční podpora, možnosti psychoterapie, současné intervenční programy v nutriční terapii. Osobnost klientek s poruchami příjmu potravy, diagnostika poruch osobnosti, rysy pacientek s mentální anorexií a bulimií, problematika duálních diagnóz, komorbidita poruch příjmu potravy a užívání návykových látek.

Povinná literatura:

Papežová, H. (2010). Spektrum poruch příjmu potravy. Praha: Grada Publishing.

Krch, F. D. (2005). Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada Publishing.

Tress, W. (2008). Základní psychosomatická péče. Praha: Portál

Doplňková literatura:

Papežová, H. (2003). Bulimia nervosa. Praha: Psychiatrické centrum Bohnice.

Papežová, H. (2001). Nové terapeutické přístupy o poruchách příjmu potravy. Psychiatrie pro praxi, 4, s. 177-178.

VI. tématický blok:

Název a obsah: Nadváha a obezita - souvislosti s užíváním návykových látek

Klíčové koncepty a pojmy: Příjem alkoholu a riziko obezity, užívání návykových látek při problémech s nadváhou, účinek nikotinu na metabolismus, nutriční podpora při odvykání kouření, psychosociální aspekty užívání návykových látek a obezity.

Povinná literatura:

Papežová, H. (2010). Spektrum poruch příjmu potravy. Praha: Grada Publishing.

Hubinková, Z. (2008). Psychologie a sociologie ekonomického chování. Praha: Grada Publishing.

Doplňková literatura:

Vítek, L. (2008). Jak ovlivnit nadváhu a obezitu. Praha: Grada Publishing.

Literatura
Poslední úprava: PhDr. Lenka Čablová (14.01.2013)

Studijní podklady a informační zdroje:

Povinná literatura:

Svačina, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing.

Kudlová, E. (2010). Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum.

Papežová, H. (2010). Spektrum poruch příjmu potravy. Praha: Grada Publishing.

Grofová, Z. (2007). Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada.

Doporučená rozšiřující literatura:

Starnovská, T., Chocenská, E. (2006). Nutriční terapie. Praha: Galén.

Komprda, T. (2009). Výživou ke zdraví. Praha: Nakladatelství TeMi CZ.

Krch, F. D. (2005). Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada Publishing.

Tress, W. (2008). Základní psychosomatická péče. Praha: Portál.

Papežová, H. (2003). Bulimia nervosa. Praha: Psychiatrické centrum Bohnice.

Papežová, H. (2001). Nové terapeutické přístupy o poruchách příjmu potravy. Psychiatrie pro praxi, 4, s. 177-178.

Hubinková, Z. (2008). Psychologie a sociologie ekonomického chování. Praha: Grada Publishing. 

Rozšiřující literatura pro kombinovanou formu studia:

Fořt, P. (2007). Tak co mám jíst. Praha: Grada Publishing.

Kunová, V. (2004). Zdravá výživa. Praha: Grada Publishing.

Vítek, L. (2008). Jak ovlivnit nadváhu a obezitu. Praha: Grada Publishing.

Studijní opory
Poslední úprava: PhDr. Lenka Čablová (14.01.2013)

Studijní opory:

Diet and Methadon

Nutrition programmes

Nutrition screening - dotazniky

Vojtisek_zelena lekarna

Internetové odkazy:

Dugdale, D. C. (2010). Diet and substance abuse recovery - Overview. Retrieved 26, June 2012 from http://www.umm.edu/ency/article/002149.htm#ixzz1yq6rTNsxReviewed last on: 3/18/2010

Forrester, J. (2006). Nutritional Alterations in Drug Abusers With and Without HIV. American Journal of Infectious Diseases, 2(3), 173-179. Retrieved 30, June 2012, from:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1820890/?tool=pubmed

Threlkel, D. E. (2010). Nutritional attitudes of the metamphetamine addicted. Sacramento: California state university. Retrieved 5, June 2012 from http://csus-dspace.calstate.edu/bitstream/handle/10211.9/937/Final%20PDF.pdf?sequence=1

Metody výuky
Poslední úprava: PhDr. Lenka Čablová (14.01.2013)

Organizace a průběh výuky předmětu v kombinované formě:

Přednášky:

Přednáška probíhá jednou za semestr 3 hodiny (v předem daném čase v rozvrhu - v rámci společných výukových bloků kombinovaného studia) a účast na přednášce není povinná. Do přednášky je koncentrován přehled o teoretické části předmětu a jeho hlavních teoretických blocích. Přednášky jsou rozděleny do celkem 6 tematických bloků, z nichž každý má též zrcadlově svoji seminární část.

Semináře:

Semináře probíhají jednou za semestr 3 hodiny a bezprostředně navazují na blok dané přednášky. Doplňují hlavní teoretické bloky mající formou přednášek o interkativní část zaměřenou na procvičení témat - cílem je kultivovat schopnost samostatného myšlení nad jednotlivými tématy, schopnost kritického náhledu na kontroverzní témata a schopnost vzájemně diskutovat a argumentovat. Účast na seminářích je povinná a sledována - docházka tvoří součást závěrečného hodnocení studentů.

Domácí příprava a rozšířené studijní opory:

Pro kombinovanou formu studia je v této zvláštní příloze sylabu připraven přehled a podklady pro domácí práci a přípravu studentů tak, aby bylo možné naplnit požadavky spojené s absolvováním předmětu. Jedná se především o tyto oblasti:

a) rozšířená doporučená literatura,

b) rozšířené konzultační hodiny:

Pro snadnější zvládnutí domácí přípravy je pedagog k dispozici ke konzultacím jednak na svém e-mailu a taktéž osobně, po předchozí domluvě.  

Požadavky k zápisu
Poslední úprava: Marcela Holanová (23.02.2015)
Výuka v letním semestru neprobíhá.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: PhDr. Lenka Čablová (14.01.2013)

Požadavky na ukončení/absolvování předmětu:

a) Zápočet: ústní prezentace autoreferátu na vybrané téma

b) Kolokvium: písemný test z probíraných okruhů témat

Okruhy témat:

1. Předmět a možnosti aplikace nutriční terapie

2. Základní pojmy z oboru nutriční terapie

3. Sacharidy a vláknina

4. Proteiny

5. Lipidy

6. Vitaminy a minerální látky

7. Výživa a užívání návykových látek

8. Malnutrice u uživatelů drog

9. Poruchy příjmu potravy

10. Nadváha a obezita

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK