PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa a dietetika - B01886 (Všeobecná sestra kombinovaná)
Anglický název: Nutrition and Diets
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: 1
E-Kredity: 1
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:4/0, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 4 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: MUDr. Lukáš Zlatohlávek, PhD.
Další informace: http://int3.lf1.cuni.cz/
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: prof. MUDr. Štěpán Svačina, MBA, DrSc.
Atributy: Všeobecná sestra-kombinovaná f.
Teoretický předmět
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. (20.02.2011)
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků pacientů v různých věkových kategoriích a stavů pacienta.
Cíl předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. (20.02.2011)

Cílem je získat znalosti z oblasti nutriční diagnostiky (nejen na základě anamnestických údajů), ale také s pomocí laboratorních či jiných metod (př. bioimpedance). Součástí komplexu znalostí bude také schopnost zpracovat nutriční bilanci, navrhnout optimalizaci nutriční léčby i v závažných nutričních stavech. Klinická výživa ve vazbě na věkovou kategorii, zátěž apod. Komunitní výživa. Zpracování výživové anamnézy, stanovení výživových plánů.

Sylabus
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (14.09.2018)

Obsah předmětu:
Základní složky výživy, Energetický metabolismus, Dietní systém, Základy hygieny výživy, Vodní bilance, otoky, Parenterální a enterální výživa, Výživa a fyzická aktivita, Dieta v psychologii a psychiatrii, Dieta při onemocnění trávicího traktu, Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi, Dietní prevence diabetu, Dieta při diabetu 2. typu, Dieta při podvýživě, Výživa v nefrologii, Dieta při dyslipidémii, Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév, Dieta při kloubních onemocněních, Diety a onemocnění kostí a zubů, Železo, jod a prvky v dietě, Glykemický index potravin, Dieta u diabetu 1. typu, Alternativní dietologie- potravinové doplňky., Vegetariánské diety, Dieta ve stáří a interakce potravin s léky, Výživa u neuropsychiatrických onemocněních, Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění, Dieta u alergií a poruch imunity, Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny Nutrigenetika a nutrigenomika.

 

Rozpis výuky:

23. listopadu 2018    
8-9 hod

Dietní prevence diabetu                    

Dieta při diabetu 1. a 2. typu       

doc. MUDr. Martin Prázný, Ph.D.
9-10 hod Parenterální a enterální výživa         MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D.
10-11.30 hod Dieta při onemocnění trávícího traktu, Dieta při dyslipidémii, zápočet doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Literatura
Poslední úprava: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. (17.06.2010)

Svačina Š. a kol.Klinická dietologie. Grada Praha 2008

Svačina Š. Bretšnajdrová a.: Dietologcký slovník Triton Praha 2010.

Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010.

Vstupní požadavky
Poslední úprava: Ing. Marie Mentlíková (10.02.2017)

viz webové stránky 3. Interní kliniky v sekci Výuka

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK