PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Minimum praktických výkonů (log-book) - B01742
Anglický název: Minimum of Practical Procedures (log-book)
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: letní
Body: 1
E-Kredity: 1
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/0, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 0 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: MUDr. Lukáš Zlatohlávek, PhD.
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Patří mezi: Povinné BNT18 P 3.r._23/24
Atributy: Nutriční terapeut
Klinický předmět
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (20.03.2023)
Student sám provede:

Sestavení nutriční anamnézy pacienta.

Vyhodnocení nutričních potřeb (nutriční screening, laboratorní hodnoty, antropometrická měření).

Rozpozná somatické a psychosociální potřeby pacienta (vzniklé v průběhu zdravého vývoje i potřeby vzniklé v důsledku nemoci).

Zhodnocení sociální situace pacienta v realizaci nutričních potřeb.

Stanovení nutriční diagnózy.

Stanovení plánu nutriční péče, jeho realizace, kontrolu účinnosti a hodnocení, návrh případných úprav.

Sestavení plánu nutriční péče za využití EV/PV, znalost přípravků nutriční podpory (EV/PV).

Zprostředkování informací pacientovi.

Zajištění nutričních protokolů spojených s přijímáním, přemisťováním a propuštěním pacienta.

Zajištění všestranné nutriční péče, která bude směřovat k posílení a udržení zdraví, případně k prevenci onemocnění.

Samostatně navrhnou potřebné změny v nutriční péči o nemocné, obhájit tato rozhodnutí a nést za ně plnou odpovědnost.

Zajistit individuální potřebu požadovaného druhu léčebné výživy.

Kontrolní činnost v dietologii na úrovni nemocného, oddělení, stravovacího provozu, zdravotnického zařízení a pracovníků zabývajících se léčebnou výživou.

Monitorace příjmu stravy pacienta.

Edukace pacienta, rodiny v oblasti nutričního zajištění a léčebné nutriční terapie.

Připrava edukačního semináře pro pacienty / skupinová edukace pacientů.

Zdravotní výchova formou přednášky pro rodinné příslušníky či veřejnost.

Příprave edukačních materiálů pro jednotlivé cílové skupiny (zdravotnický personál, pacienty, rodinné příslušníky, veřejnost, pracovníky ve školství).

Zajistí přejímku, kontrolu a uložení nutričních přípravků a manipulaci s nimi.

Kontrola, metodické vedení a organizace přípravy stravy a léčebné výživy zejména ve stravovacích provozech zdravotnických zařízení.

Sestavení jídelních plánů a předpisů stravy pro jednotlivé diety a i pro celá zdravotnická zařízení, včetně propočtů biologické a energetické hodnoty diet.

Student spolupracuje:

S lékařem při zajištění nutriční péče, zejména enterální formou, případně kombinovanou formou.

S nutricionistou / nutričním terapeutem zařízení.

V rámci nutričního týmu zařízení.

Se členy zdravotnického týmu na úrovni oddělení, organizační jednotky i v terénu.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. (14.02.2015)

K udělený zápočtu musí mít student vyplněny všechny kolonky v LOGBOOKu.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK