PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Potravinářské zbožíznalství a potravinářská technologie - B01719 (Nutriční terapeut)
Anglický název: Knowledge of food merchandise and technology
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:3/0, KZ [HT]
Rozsah za akademický rok: 45 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
Další informace: http://utpo.lf1.cuni.cz
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
Atributy: Nutriční terapeut
Teoretický předmět
Prerekvizity : B01693
Záměnnost : B02284
Je záměnnost pro: B03232, B03224
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Eva Marková, Ph.D. (14.03.2011)
Část zbožíznalecká Popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských výrobků včetně kvalitativních znaků, jejich význam v lidské výživě a popis hlavních vad a způsobů falšování.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Eva Marková, Ph.D. (14.03.2011)

Část zbožíznalecká

Získání znalostí o potravinářských výrobcích a jejich uplatnění v lidské výživě.

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Eva Marková, Ph.D. (14.03.2011)

Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů potravinářských surovin a výrobků - obiloviny, luštěniny, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny.

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Eva Marková, Ph.D. (14.03.2011)

Povinná literatura:

Záznamy z přednášek. Prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (Pouze základní definice a třídění na druhy a skupiny)

Doporučená literatura:

Kavina J.: Zbožíznalství potravinářského zboží 1.-3. díl, IQ 147, Praha, 1966

Anderle a kol. Zbožíznalsví, SNTL, Praha 1996

Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o potravinách, KEY Publishing, 2010

Kohout P. (ed.) a kol.: Potraviny - součást zdravého životního stylu, SOLEN, Olomouc, 2010

Studijní opory
Poslední úprava: Jana Kolářová (24.03.2020)

viz zde: https://www.wikiskripta.eu/w/Portál:Nutriční_terapie

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK