PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Anthropology of Food - AET100155
Anglický název: Anthropology of Food
Zajišťuje: Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií (21-UESEBS)
Fakulta: Filozofická fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:ústní
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (30)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: PhDr. Mgr. Eva Ferrarová, Ph.D.
Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: PhDr. Barbora Půtová, Ph.D., Ph.D. (16.12.2019)
Jídlo provází člověka od narození až do smrti a v některých kulturách i po smrti. Cílem předmětu Anthropology of
Food je seznámit studenty a studentky s dějinami, tematickými okruhy, metodami a systematikou této
mezioborové a holistické vědní disciplíny, které umožňují pochopit vývojové proměny vztahu člověka, kultury a
stravování v historickém a geografickém kontextu. Obsahem předmětu je vymezení Anthropology of Food jako
oboru zaměřeného na kontext jídla v rámci kultury, historie, společnosti a náboženství. Předmět zkoumá jídlo jako
symbolický marker identity, analyzuje kulturní diverzitu ve stravování, současné trendy a globální změny v kultuře
jídla (food culture) v souvislosti s průmyslovou produkcí jídla, jeho distribucí a spotřebou v rámci globalizace a z
toho vyplývající dopady na člověka.
Literatura
Poslední úprava: PhDr. Barbora Půtová, Ph.D., Ph.D. (16.12.2019)
Základní literatura
Barthes, Roland (1961): Pour une psycho-sociologie de l´alimentation contemporaine. In: Annales. Économies, Sociétés, Civilisations. 16e année, N. 5, 1961, s. 977-986.

Bourdieu, Pierre (1984): Distinction: a social critique of the judgement of taste. Cambridge, Massachussets: Harvard University Press.

Brillat-Savarin, Anthelme, Jean (1994): O labužnictví. Fyziologie chuti. Praha: Nakladatelství Lidové noviny.

Douglas, Mary (2014): Čistota a nebezpečí. Analýza konceptu znečištění a tabu. Praha: Malvern.

Douglas, Mary (1972): Deciphering a Meal. Daedalus, 101, 1, 1972, pp. 61-81.

Ferrarová, Eva; Faltusová, Karolína; Goerojová, Kristýna; Kašparová, Monika; Matějíčková, Petra; Moravcová, Anežka; Poulová, Veronika; Vlčková, Eliška (2019): Krize kulturních vzorců a nové trendy ve stravování z hlediska Antropologie jídla. Anthropologia integra, 10(2), 7-16. http.

Fischler, Claude (1988): Food, self and Identity. Social Science Information (SAGE, London, Newbury Park, Beverly Hills and New Delhi), 27, 2 (1988), pp.. 275-92.

Fischler, Claude (1980): Food habits, social change and the nature/culture dilemma. In: Proceedings of 5th International Congress of the Intenational Organization for the Study of Human Development. Campione, 5-8 May 1980.

Fraser, Evan, D.G.; Rimas, Andrew (2019): Impérium jídla. Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací. Zlín: Kniha Zlín.

Freedman, P., H. (2008): Jídlo: dějiny chuti. Praha: Mladá fronta.

Lévi-Strauss, Claude (2006): Mythologica. Syrové a vařené. Praha: Argo.

Lévi-Strauss, Claude (1998): Totemizmus. Bratislava: Chronos.

Mead, Margaret (1970) : The Changing Significance of Food: A Discussion of the Interrelationship between the Diet of Americans and Their Capacity to Provide for the Poor and Starving at Home and Abroad. American Scientist, vol. 58, no. 2, 1970, pp. 176-181.

Montanari, Massimo: Hlad a hojnost. Dějiny stravování. Praha: Nakladatelství Lidové Noviny, 2003.

Doporučená literatura
Beranová, Magdalena (2015): Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia.

Beranová, Magdalena (1988): Slované. Praha: Panorama.

Beranová, Magdalena (1980): Zemědělství starých Slovanů. Praha: Academia.

Civitello, Linda (2008): Cuisine and Culture. A history of Food and People. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.

Crowther, Gillian (2018): Eating Culture. An Anthropological Guide to Food. Toronto: University of Toronto Press.

Fischler, Claude (2001): L´homnivore. Paris: Odile-Jacob.

Fischler, Claude: Food habits, social change and the nature/culture dilemma. In: Proceedings of 5th International Congress of the Intenational Organization for the Study of Human Development. Campione, 5-8 May 1980.

Fischler, Claude (1979): Gastro-nomie et gastro-anomie. In: Communications, 31. La nourriture. Pour une anthropologie bioculturelle de l´alimentation 1979, s.189-210.

Hirsch, Alan (2013): Řekni mi, co jíš. Praha: Ikar.

Mintz, Sydney, W. (1996): Tasting Food, Tasting Freedom: Excursions into Eating, Culture, and the Past. Boston: Beacon Press.

Winter, Zikmund (1982): Kuchyně a stůl našich předků. Praha: Nakladatel F. Bačkovský.

Zíbrt, Čeněk (1927): Staročeské umění kuchařské. Praha: Zmatlík a Palička.

Sylabus
Poslední úprava: PhDr. Barbora Půtová, Ph.D., Ph.D. (16.12.2019)

1) Historie jídla: biologická potřeba jíst vs. kulturní a sociální vývoj člověka ve vztahu k jídlu.

2) Jídlo v transkulturní perspektivě.

3) Proč jíme to, co jíme a nejíme to, co nejíme: paradox všežravce, čisté a nečisté.

4) Otázka identity: jsme to, co jíme?

5) Jídlo v náboženství: tabu a rituály.

6) Jídlo jako prostředek komunikace.

7) Chuť jako produkt kultury.

8) Jídlo v mýtech a pohádkách.

9) Jídlo v genderové perspektivě.

Co budeme jíst, až všechno sníme?

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK