|
|
|
||
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví (3-leté kombinované studium) ve 2. ročníku.
Předmět seznamuje s principy správné výživy, nutričními potřebami různých skupin populace a s rolí výživy v patofyziologii a prevenci nemocí. Nedílnou součástí je problematika nutriční diagnostiky (hodnocení nutričního stavu) a poradenství.
Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (27.05.2008)
|
|
||
Studenti si osvojí problematiku fyziologie výživy, preventivní výživy a nutriční diagnostiky v rozsahu potřebném pro činnost asistenta ochrany veřejného zdraví v praxi na hygienických stanicích a zdravotních ústavech.
Student bude schopen:
ovládat základy fyziologie a patofyziologie výživy znát principy správné výživy včetně jejich praktických aplikací a roli výživy v prevenci civilizačních onemocnění znát zvláštnosti výživy u různých specifických skupin populace vyšetřovat a hodnotit nutriční stav lidí interpretovat antropometrické, biochemické, hematologické a imunologické ukazatele nutričního stavu sledovat a hodnotit individuální spotřebu potravin edukovat klienty o základních principech správné výživy, provádět nutriční poradenství a poradenství v oblasti správného životního stylu připravovat intervenční programy zaměřené na ozdravění výživy Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (27.05.2008)
|
|
||
1) Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004, 733 stran
2) Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran
3) Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001, 210 stran
4) Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 stran
5) Blatná J., Dostálová J., Perlín C., Tláskal P.: Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Praha, 2005, 80 stran
6) Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran
7) Češka R.: Cholesterol a ateroskleróza - léčba hyperlipidémií, Maxdorf, Praha, 1999, 226 stran
8) Bowman B.A., Russell R.M. (edit.): Present Kowledge in Nutrition, 9th Edition, ILSI Press, Washington, 2006,
9) Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, Umschau, Frankfurt/Main, 2000, 240 stran
10) US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2005
11) IOM: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids, The National Academies Press, , Washington, 2005
12) Willett W. : Nutritional epidemiology. Oxford University Press, 1998, 528 stran
13) Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005, 928 stran
14) Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 316 stran
15) Hamazaki T., Okuyama H. a kol.: Fatty Acids and Lipids - New Findings, Karger, Basel, 2001, 259 stran
16) Mason J., Nitenberg G. A kol.: Cancer & Nutrition: Prevention and Treatment, Karger, Basel, 2000, 300 stran
17) Dean T a kol.: Food intolerance and the food industry, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 2000, 228 stran
18) Goldstein D.J. a kol.: The Management of Eating Disorders and Obesity, Humana Press, New Jersey, 1999, 367 stran
19) Simopoulos A.P., Visioli F. a kol.: Mediterranean Diets, Karger, Basel, 2000, 184 stran
Doporučené časopisy
1) Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa
2) Výživa a potraviny
3) Central European Journal of Public Health
4) Nutrition Reviews
6) Annals of Nutrition & Metabolism
7) The American Journal of Clinical Nutrition Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (27.05.2008)
|
|
||
Přednášky, praktická cvičení Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.10.2008)
|
|
||
Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.
Součástí zkoušky je test mnohočetného výběru, kdy je vždy pouze jedna odpověď správná. Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (22.08.2008)
|
|
||
Zásady správné výživy. Nová výživová doporučení pro obyvatelstvo. Doporučené výživové dávky a jejich použití Výživa v prevenci chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu?) Výživa zvláštních skupin populace (Výživa novorozenců a kojenců. Kojení, složení mateřského mléka, význam a podpora kojení. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí. Výživa těhotných žen a kojících žen. Výživa starých lidí, faktory, ovlivňující nutriční stav ve stáří) Hladovění a malnutrice - příčiny, typy, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence Poruchy příjmu potravy Obezita, možnosti prevence a léčby Alternativní výživové směry Vyšetřování nutričního stavu. Metody hodnocení nutričního stavu. Vyšetření antropometrická, biochemická, hematologická a imunologická. Nutriční prognostické indexy Metody sledování spotřeby. Hodnocení jídelníčků počítačovými programy Metabolismus lipidů a lipoproteinů a jeho poruchy Nutriční poradenství, zásady edukace klientů Intervenční programy v oblasti zdravého životního stylu a správné výživy Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (23.03.2009)
|