|
|
|
||
Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a prohlubuje praktické znalosti o základních technologických postupech přípravy racionální stravy. Studenti se seznámí s rozdíly ve stravovacích doporučeních pro jednotlivé stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot. Studenti se seznámí se zásadami pro plánování jídelních lístků a dokážou je následně s ohledem na konkrétní požadavky prakticky uplatnit. Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
|
|
||
Studenti dokáží charakterizovat a kriticky hodnotit výživové potřeby u osob z jednotlivých stravovacích kategorií a následně zpracovat vhodná výživová doporučení pro vybrané stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot, včetně zpracování propočtu prostřednictvím odborného softwaru. Studenti uplatní teoretické znalosti při plánování konkrétních jídelních lístků dle daných kritérií. Prakticky si osvojí vědomosti týkající se základních technologických postupů přípravy racionální stravy. Nezbytnou součástí výuky je respektování ochrany zdraví všech účastníků stravování, dodržování zásad osobní hygieny, ochrany a bezpečnosti při práci. Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
|
|
||
Doporučená literatura : Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005 Frűhauf, P. Výživa novorozence, kojence a batolete. Pediatrie v praxi. 2005 Piťha, J., Poledne, R., Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada Publishing, 2009 Hronek, H. Výživa ženy v období těkotenství a kojení. Nakladatelství Maxdorf, 2007 Společnost pro výživu. Receptury pokrmů pro školní stravování. Praha : Výživaservis s.r.o., 2007 Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada Publishing, 2009 Nevoral, J a kol. Výživa v dětském věku. Nakladatelství HH, 2009 Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012 Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
|
|
||
seminář, praktický výcvik Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
|
|
||
80% docházka, zápočtový test Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
|
|
||
1. Bazální metabolismus, potřeba živin a energie. 2. Základní dávky potravin pro přípravu pokrmů. 3. Zásady zdravé výživy dospělých osob. 4. Význam výživy pro správný vývoj dítěte (výživa kojence, batolete, předškolního a mladšího školního dítěte, adolescenta). 5. Výživa v těhotenství a v období laktace. 6. Výživa ve stáří. 7. Alternativní způsoby výživy. 8. Základní technologické postupy přípravy pokrmů. 9. Propočty jídelních lístků (Nutriservis, kalorická kalkulačka, nutriční kalkulačka, nutriční databáze MTE, www.cronometer.com, Centrum pro databázi složení potravin - http://www.nutridatabaze.cz/, Potravinová banka dát - http://www.pbd-online.sk/ Databáze bezlepkových výrobků - http://www.potravinybezlepku.cz/). 10. Plánování vzorových jídelních lístků dle daných kriterií Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
|