PředmětyPředměty(verze: 964)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Praxe v dietním vaření 1 - B01709
Anglický název: Practice in dietary cooking 1
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: 5
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/50, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 50 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Bc. Iva Dvořáková
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut
Klinický předmět
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Předmět navazuje na teoretické znalosti ze "Stáže v potravinářských technologiích" a prohlubuje praktické znalosti o základních technologických postupech přípravy racionální stravy. Studenti se seznámí s rozdíly ve stravovacích doporučeních pro jednotlivé stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot. Studenti se seznámí se zásadami pro plánování jídelních lístků a dokážou je následně s ohledem na konkrétní požadavky prakticky uplatnit.
Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
Cíl předmětu

Studenti dokáží charakterizovat  a kriticky hodnotit výživové potřeby u osob z jednotlivých stravovacích kategorií a následně zpracovat vhodná výživová doporučení pro vybrané stravovací kategorie. Naučí se pracovat s tabulkami výživných hodnot, včetně zpracování propočtu prostřednictvím odborného softwaru. Studenti uplatní  teoretické znalosti při plánování  konkrétních jídelních lístků dle daných kritérií. Prakticky si osvojí vědomosti týkající se základních technologických postupů přípravy racionální stravy. Nezbytnou součástí výuky je respektování ochrany zdraví všech účastníků stravování, dodržování zásad osobní hygieny, ochrany a bezpečnosti při práci.

Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
Literatura

Doporučená literatura :

Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005

Frűhauf, P. Výživa novorozence, kojence a batolete. Pediatrie v praxi. 2005

Piťha, J., Poledne, R., Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada Publishing,  2009

Hronek, H. Výživa ženy v období těkotenství a kojení. Nakladatelství Maxdorf, 2007

Společnost pro výživu. Receptury pokrmů pro školní stravování. Praha : Výživaservis s.r.o.,

2007

Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada Publishing, 2009

Nevoral, J a kol. Výživa v dětském věku. Nakladatelství HH, 2009

Společnost pro výživu. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Praha: 2012

Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
Metody výuky

seminář, praktický výcvik

Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
Požadavky ke zkoušce

80% docházka, zápočtový test

Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
Sylabus

1.      Bazální metabolismus, potřeba živin a energie.

2.      Základní dávky potravin pro přípravu pokrmů.

3.      Zásady zdravé výživy dospělých osob.

4.      Význam výživy pro správný vývoj dítěte (výživa kojence, batolete,  předškolního a mladšího  školního dítěte, adolescenta).

5.      Výživa v těhotenství a v období laktace.

6.      Výživa ve stáří.

7.      Alternativní způsoby výživy.

8.      Základní technologické postupy přípravy pokrmů.

9.      Propočty jídelních lístků (Nutriservis, kalorická kalkulačka, nutriční kalkulačka, nutriční databáze MTE, www.cronometer.com, Centrum pro databázi složení potravin - http://www.nutridatabaze.cz/, Potravinová banka dát - http://www.pbd-online.sk/

        Databáze bezlepkových výrobků - http://www.potravinybezlepku.cz/).

10.    Plánování vzorových jídelních lístků dle daných kriterií     

Poslední úprava: Vysoká Lenka, Mgr. (29.07.2015)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK