|
|
|
||
|
Vstupní jazyková kompetence studenta odpovídá stupni B2 (střední úroveň) Evropského referenčního rámce pro jazyky.
Kurz je zaměřen na rozšiřování kompetence v oblasti stylistiky, syntaxe, textologie a je rozšířený o schopnost tvorby vlastních textů ve slovinském jazyce, dále pak o oblast tvorby prvních překladů (odborný i umělecký text). Po absolvování kurzu je student schopný získávat informace ve svém profesním oboru, uveřejňovat vlastní výsledky a navazovat pracovní kontakty ve slovinském prostředí. Dokáže vytvářet srozumitelný a podrobný text na složitá témata. Výstupní jazyková kompetence studenta odpovídá stupni B2 (vyšší úroveň) Evropského referenčního rámce pro jazyky. Poslední úprava: Vlainić Sandra, Mgr. (16.05.2008)
|
|
||
|
Zahraniční výměnní studenti mohou být v tomto předmětu klasifikováni dle stupnice ECTS. International Exchange students may gain an ECTS grade in this course. Poslední úprava: Vlainić Sandra, Mgr. (17.01.2014)
|
|
||
|
Základní studijní literatura:
BOŽIČ, B.: Oris zgodovine Slovencev. Ljubljana 1990. Dular, J. a kol.: Slovenski jezik. Maribor 1992. Ferbežar, I., Domadenik, N.: Jezikovod. Ljubljana 2005. Ferbežar, I. a kol.: Sporazumevalni prag za slovenščino. Ljubljana 2004. Markovič, A., Škapin, D., Rigler, K., Kajič Kmetič, Š.: Slovenska beseda v živo 2. Ljubljana 2004. Slovenski pravopis, Ljubljana 2001. Slovar slovenskega knjižnega jezika. Ljubljana 1972-1992. Toporišič, J.: Enciklopedija slovenskega jezika. Ljubljana 1992. Toporišič, J.: Slovenska slovnica. Maribor 2000. Žagar, F.: Slovenska slovnica in jezikovna vadnica. Maribor 1996. Slovníkové publikace:Škerlj, R.: Češko-slovenski, Slovensko-češki slovar. Ljubljana 1995. Poslední úprava: Vlainić Sandra, Mgr. (16.05.2008)
|
|
||
|
1. Legendy a pověsti, rozbor legendy o Matyášovi. 2. Vaření a gastronomie. Recepty, klasická a moderní kuchyně. 3. Móda a trendy. 4. Místo, které mě oslovilo (popis interiérů). 5. Volný čas - sběratelé a spolky. 6. Sport, fotbal a fanoušci. 7. Slovinské tradiční sporty: lyžování, alpinismus (historie, současnost). 8. Vegetariánství a práva zvířat. 9. Závislosti a zlozvyky. 10. Manželství, svatby, partnerství. 11. Fatalismus, ideologie, náboženství - komu nebo čemu věřit. 12. Komunismus a demokracie - historické změny, kterých jsme svědci. 13. Opakování a shrnutí. Poslední úprava: Vlainić Sandra, Mgr. (16.05.2008)
|
