|
|
|
||
Předmět poskytuje studentům základní poznatky o významných živinách obsažených v poživatinách, o složení potravin rostlinného i živočišného původu a o příjmu energie výživou. U jednotlivých živin jsou zmíněny i jejich základní metabolické pochody v organizmu. V předmětu jsou probírána aktuální výživová doporučení a při té příležitosti je kladen důraz i na výchovu ke správným výživovým a stravovacím zvyklostem.
Cílem předmětu je objasnit studentům základní pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, s výživovými zvyklostmi a se zásadami racionální výživy. Během výuky se studenti seznámí s některými onemocněními souvisejícími s nesprávným způsobem stravování.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (19.01.2018)
|
|
||
Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi. Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (19.01.2018)
|
|
||
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Víš, co jíš? [online]. 2018 [cit. 2018-01-04]. Dostupný z: http://www.viscojis.cz/ PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9 VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5. KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
|
|
||
Vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu (nutné získat minimálně 60 b. z každého průběžného úkolu). Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo student z každého průběžného úkolu nezíská min. 60 b., nebude připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky ke zkoušce, a tudíž si bude muset předmět opakovaně zapsat v dalším roce!! Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o posunutí termínu odevzdání na jiný. předem určený, termín. K úspěšnému absolvování zápočtu má student tři pokusy. Řádný a první opravný termín atestu bude realizován v písemné podobě (otevřené i uzavřené otázky), druhý opravný termín atestu bude v podobě ústního přezkoušení. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (07.01.2023)
|
|
||
1. Základní terminologie. Funkce stravy. 2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody. 3. Význam bílkovin ve výživě. 4. Význam sacharidů ve výživě. 5. Význam lipidů ve výživě. 6. Minerální látky a stopové prvky. 7. Vitaminy. 8. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy. 9. Trávení a vstřebávání živin. Biochemické pochody. 10. Onemocnění související s výživou. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (19.01.2018)
|