Předmět se zaměřuje na je ověření a doplnění poznatků získaných studiem problematiky zdravého stravování, vytváří prostor pro praktickou aplikaci osvojených znalostí z oblasti výživy a zdravé životosprávy. Student je v rámci semináře také prakticky seznamován se základními principy senzorického posuzování potravinářských výrobků.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (26.07.2018)
The course focuses on verifying and supplementing the knowledge gained through the study of healthy eating, creating a space for practical application of acquired knowledge in the field of nutrition and healthy living. The student is also familiar with the basic principles of sensory assessment of food products.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (26.07.2018)
Cíl předmětu -
Cílem předmětu je praktické využití získaných poznatků z oblasti výživy a další prohloubení znalostí z výživy a stravování.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (26.07.2018)
The aim of the course is to use the knowledge gained in the field of nutrition and further deepen knowledge of nutrition and nutrition.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (26.07.2018)
Literatura -
DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd.. Nakl.: Forsapi, 2008. 54 s. ISBN-13: 978-80-903820-8-4.
DOSTÁLOVÁ, J., KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2
KUDLOVÁ, E. Hygieny výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Nakl.: Karolinum. 2009. 286 s. ISBN-13: 978-80-246-1735-0.
POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H. a Z. PANOVSKÁ. Sensorická analýza potravin. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1998. ISBN 80-7080-329-0.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (26.07.2018)
DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd.. Nakl.: Forsapi, 2008. 54 s. ISBN-13: 978-80-903820-8-4.
DOSTÁLOVÁ, J., KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2
KUDLOVÁ, E. Hygieny výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Nakl.: Karolinum. 2009. 286 s. ISBN-13: 978-80-246-1735-0.
POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H. a Z. PANOVSKÁ. Sensorická analýza potravin. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1998. ISBN 80-7080-329-0.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (25.10.2019)
Požadavky ke zkoušce -
Požadavky k zápočtu: vytvoření a odprezentování práce na předem zadané téma.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (26.07.2018)
Credit requirements: preparation and presentation of work on a pre-assigned topic.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (26.07.2018)
Sylabus -
1. Úloha výživy v prevenci onemocnění.
2. Základní zásady pro správné sestavování stravy.
3. Zdravá snídaně, zdarvá svačina (student si přichystá zdravé jidlo).
4. Senzorické hodnocení vybraných produktů.
5. Alternativní výživa.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (26.07.2018)
1. The role of nutrition in disease prevention.
2. Basic principles for proper diet.
3. Healthy breakfast, healthy snack (the student will prepare a healthy meal).
4. Sensory evaluation of selected products.
5. Alternative Nutrition.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (26.07.2018)