|
|
|
||
Tento předmět navazuje na předmět Výživa člověka (Výživa I). Přináší vhled do specifikace jednotlivých potravinářských komodit, do systému zabezpečujícího bezpečnost a nezávadnost potravin, do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a technologických úprav. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (09.08.2022)
|
|
||
Cílem předmětu je poskytnout hlubší vhled do specifikace jednotlivých potravinářských komodit, do systému zabezpečujícího nezávadnost potravin, do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a technologických úprav a seznámit studenty s různými alternativními výživovými směry. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (26.07.2018)
|
|
||
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2 MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9 VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 HRNČÍŘOVÁ, Dana a Marcela FLORIÁNKOVÁ. Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, 2014. ISBN 978-80-7434-166-3 Poslední úprava: Hanušová Jaroslava, PhDr., Ph.D. (23.07.2018)
|
|
||
Požadavky ke zkoušce: Zkouška se skládá ze dvou částí, a to z: - vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu (nutné získat minimálně 60 b. z každého průběžného úkolu) a - ústní zkoušky. Jedná se o souhrnnou zkoušku z předmětů Výživa člověka a Kvalita a bezpečnost poživatin. Student má k úspěšnému absolvování ústní zkoušky max. 3 pokusy (jeden řádný pokus a dva opravné). Student si tahá jedno číslo otázky. Pod každým číslem otázky je uvedena jedna podotázka z předmětu Výživa člověka a jedna podotázka z předmětu Kvalita a bezpečnost poživatin. Studen musí zdárně odpovědět na obě části zkoušky. Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo student z každého průběžného úkolu nezíská min. 60 b., nebude připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky ke zkoušce, a tudíž si bude muset předmět opakovaně zapsat v dalším roce!! Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o posunutí termínu odevzdání na jiný. předem určený, termín. Student má na úspěšné absolvování ústní zkoušky celkem tři pokusy (jeden řádný a dva opravné). Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (09.08.2022)
|
|
||
1.Repetitorium z Výživy člověka (Výživy I) 2. Systém zajišťování bezpečnosti potravin v ČR a EU. 3. Kvalita potravin v ČR. 4. Základy zbožíznalství. 5. Doplňky stravy a jejich využití. 6. Změna výživové hodnoty potravin během kulinárního zpracování. 7. Změna výživové hodnoty potravin během skladování. 8. Platná legislativa v oblasti hromadného stravování. 9. Projekty podpory zdravého stravování na školách. 10. Výuka zdravé výživy nejen teoreticky, ale i prakticky (projekt studentů). 11. Senzorické posouzení vybraných potravinářských výrobků. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (09.08.2022)
|