Poslední úprava: RNDr. Michaela Čermáková, Ph.D. (19.08.2013)
V průběhu jednoho semestru budou přednášeny principy potravinářských a biotechnologických výrobních procesů, při nichž jsou využívány přirozené nebo manipulované mikroorganismy. Detailně budou probrány technologie průmyslově významných fermentačních výrob např. zpracování mléka (sýry, jogurty) a výroby kvasných nápojů (víno, pivo), chemické (ethanol, org. kyseliny, aminokyseliny) a farmaceutické výroby (antibiotika). Navíc budou uvedeny příklady speciálních výrob a aplikací např. enzymové biotechnologie, bioremediace, transgenní organismy, Amesův test mutagenicity, příprava čajů a bylinných extraktů.
Poslední úprava: RNDr. Michaela Čermáková, Ph.D. (19.08.2013)
During the one semester course principles of food and biotechnology manufacture productions based on the use of wild and manipulated microorganisms will be presented. Then, the lecture will be focused on technology of the most important fermentation industrial productions e.g. fermented dairy products (cheese, yogurt) and alcoholic beverages (wine, beer), chemicals (ethanol, organic acids, amino acids), and pharmaceuticals (antibiotics). In addition, examples of special productions and applications e.g. enzyme biotechnology, bioremediation, mutagenicity testing, transgenic organisms, tea, and herb extracts, will be mentioned.
Lectures - in Czech -
Literatura
Poslední úprava: doc. RNDr. Miroslav Šulc, Ph.D. (20.02.2017)
Atlas, R. M.: Principles of Microbiology, Vm. C. Brown Publishers, N. York 1997