|
|
|
||
Biotechnologie představují interdisciplinární propojení nejrůznějších oborů a disciplín biologických, chemických, biochemických , technických a technologických. Využívají nejnovější poznatky a postupy umožňující alespoň částečné ovlivnění dějů probíhajících v přírodě.
Biotechnologie mají vliv na celou řadu hospodářsky významných odvětví jako je např.zdravotnictví, farmaceutický průmysl, zemědělství. lesnictví a energetika. Stále větší uplatnění nacházejí při ochraně životního prostředí. Poslední úprava: Švecová Milada, doc. RNDr. PaedDr., CSc. (04.10.2020)
|
|
||
písemný test Poslední úprava: Švecová Milada, doc. RNDr. PaedDr., CSc. (04.10.2020)
|
|
||
Úvod Biotechnologie z obecného hlediska. historie, současnost a trendy využívání biotechnologií pro různé obory. Děje v živých organizmech a možnosti jejich řízení s využitím biochemických a biotechnických prostředků,
Rostlinné biotechnologie Regenerační mechanizmy u rostlin , principy vegetativního rozmnožování, regulační faktory hormonální a non-hormonální, explantátové množení rostlin a jeho využití v zemědělské a v lesnické praxi
Transgenní rostliny Genové manipulace - historie a současnost. Technologie přípravy geneticky modifikovaných (rostlinných organizmů) (GMO), jejich experimentální a aplikační využití. Přínosy v zemědělské, lesnické a průmyslové praxi. Objektivní zhodnocení zdravotních a ekologických rizik GMO.
Biotechnologie v integrované ochraně rostlin Integrovaná ochrana rostlin vůči patogenům bakteriálního, houbového i živočišného původu. Biologické přípravky- specifika jejich využití, příklady jejich využití v zemědělství a v lesnictví. Seznam povolených přípravků v zemědělství a v lesnictví. ( Dr.M.Švecová, CSc., Doc.ing.D.Veselý, DrSc.)
Biotechnologie v reprodukci živočichů Využití hormonů v reprodukci hospodářských zvířat, oplození in vitro, kultivace embryí a manipulace s nimi ( klonování). Xenotrensplantace. Využití biotechnologií při záchraně ohrožených druhů živočichů. Doc.Ing.J.Petr, CSc.
Potravinářské biotechnologie Specifika potravinářských surovin a výrobků. Klasické potravinářské biotechnologie ( zpracování mléka, masa, výroba chleba a pečiva). Fermentované produkty ( alkoholické nápoje a potravinářské přísady).
Biotechnologie a životní prostředí Alternativní zdroje energie (bioplyn). Poslední úprava: Švecová Milada, doc. RNDr. PaedDr., CSc. (04.10.2020)
|