PředmětyPředměty(verze: 957)
Předmět, akademický rok 2011/2012
   Přihlásit přes CAS
Výživa II - OKB2317010
Anglický název: Nutrition II
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2011 do 2012
Semestr: zimní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/0, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (80)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Vyučující: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Prerekvizity : OKB2317007
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Předmět se detailněji zabývá výživou člověka, dietologií, fyziologií a pathofyziologií lidské výživy a změnami výživových hodnot při různých technologických úpravách.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)
Cíl předmětu -

Cílem předmětu je poskytnout hlubší vhled do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a vlivem technologických úprav jednotlivých potravin a seznámit s léčebnou výživou aplikovanou v ČR.

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)
Literatura

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

HRNČÍŘOVÁ, Dana a Marcela FLORIÁNKOVÁ. Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, 2014. ISBN 978-80-7434-166-3

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (14.08.2017)
Požadavky ke zkoušce

Pořadavky k zápočtu: aktivní účast ve výuce, prezentace zadaného seminárního úkolu

Zkouška má první část písemnou. 75% úspěšnost b této části je podmíkou pro konání druhé části zkoušky - ústní rozpravy o zadaných tématech (viz okruhy ke zkoušce).

Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (04.10.2012)
Sylabus -

1. Výživová doporučení pro obyvatele ČR.

2. Základy zbožíznalství.

3. Dietní systém ČR (základní informace).

4. Různé kulinární úpravy potravin.

5. Platná legislativa v oblasti stravování (označování potravin, hygienické požadavky, HACCP, atd.).

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (14.08.2017)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK