PředmětyPředměty(verze: 957)
Předmět, akademický rok 2011/2012
   Přihlásit přes CAS
Výživa I - OKB2317007
Anglický název: Nutrition I
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2010 do 2011
Semestr: letní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/0, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (80)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Vyučující: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Prerekvizity : OKB2317002
Je prerekvizitou pro: OKB2317033, OKB2317010
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Předmět poskytuje studentům základní poznatky o složení potravin, příjmu energie výživou, o základních živinách, minerálních látkách a vitamínech, metabolismu.Výživová doporučení vzhledem k zlepšení výživových a stravovacích zvyklostí.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)
Cíl předmětu -

Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi.Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních.

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)
Literatura

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Víš, co jíš? [online]. 2018 [cit. 2018-01-04]. Dostupný z: http://www.viscojis.cz/

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3

Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.

KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
Požadavky ke zkoušce

Požadavky k zápočtu: aktivní účast na seminářích (100 %)

Požadavky ke zkoušce: zkouška má dvě části: - úspěšné absolvování písemné části (min. 75 %)

                                                                   - ústní zkouška (viz zadané tematické okruhy)

Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (29.12.2012)
Sylabus -

1.Základní terminologie. Funkce stravy.

2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody.

3. Význam bílkovin ve výživě.

4. Význam sacharidů ve výživě.

5. Význam lipidů ve výživě.

7. Minerální látky a stopové prvky.

8. Vitaminy.

9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.

10. Onemocnění související s výživou.

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (29.05.2015)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK