PředmětyPředměty(verze: 962)
Předmět, akademický rok 2011/2012
   Přihlásit přes CAS
Výživa II - OB2317116
Anglický název: Nutrition II
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2010 do 2012
Semestr: zimní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: 65 / 65 (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Vyučující: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Prerekvizity : OB2317109
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Předmět se detailněji zabývá výživou člověka, dietologií, fyziologií a pathofyziologií lidské výživy a změnami výživových hodnot při různých technologických úpravách a skladování.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (04.08.2015)
Cíl předmětu -

Cílem předmětu je poskytnout hlubší vhled do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a vlivem technologických úprav jednotlivých potravin a seznámit s léčebnou výživou aplikovanou v ČR a různými výživovými směry.

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (04.08.2015)
Literatura

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

HRNČÍŘOVÁ, Dana a Marcela FLORIÁNKOVÁ. Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, 2014. ISBN 978-80-7434-166-3

Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (14.08.2017)
Požadavky ke zkoušce

Požadavky k zápočtu: úspěšnost v testech (75%), prezentace seminární práce, aktivní účast na praktickém semináři

Zkouška má část písemnou a ústní. Podmínkou pro ústní část je splnění části písemné (min. 75 %).

Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (30.12.2012)
Sylabus -

1. Výživová doporučení pro obyvatele ČR.

2. Základy zbožíznalství.

3. Dietní systém ČR (základní informace).

4. Různé kulinární úpravy potravin.

5. Platná legislativa v oblasti stravování (označování potravin, hygienické požadavky, HACCP, atd.).


Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (14.08.2017)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK