|
|
|
||
Předmět se detailněji zabývá výživou člověka, dietologií, fyziologií a pathofyziologií lidské výživy a změnami výživových hodnot při různých technologických úpravách a skladování.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (04.08.2015)
|
|
||
Cílem předmětu je poskytnout hlubší vhled do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a vlivem technologických úprav jednotlivých potravin a seznámit s léčebnou výživou aplikovanou v ČR a různými výživovými směry. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (04.08.2015)
|
|
||
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2 MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9 VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 HRNČÍŘOVÁ, Dana a Marcela FLORIÁNKOVÁ. Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, 2014. ISBN 978-80-7434-166-3 Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (14.08.2017)
|
|
||
Požadavky k zápočtu: úspěšnost v testech (75%), prezentace seminární práce, aktivní účast na praktickém semináři Zkouška má část písemnou a ústní. Podmínkou pro ústní část je splnění části písemné (min. 75 %). Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (30.12.2012)
|
|
||
1. Výživová doporučení pro obyvatele ČR. 2. Základy zbožíznalství. 3. Dietní systém ČR (základní informace). 4. Různé kulinární úpravy potravin. 5. Platná legislativa v oblasti stravování (označování potravin, hygienické požadavky, HACCP, atd.). Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (14.08.2017)
|