|
|
|
||
Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy.
Poslední úprava: Čapek Adamec Martin, PhDr., Ph.D. (02.06.2015)
|
|
||
Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi. Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních. Poslední úprava: Čapek Adamec Martin, PhDr., Ph.D. (02.06.2015)
|
|
||
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9 VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 Poslední úprava: Čapek Adamec Martin, PhDr., Ph.D. (02.06.2015)
|
|
||
Studenti využívají při studiu elektronickou podporu v MOODLE, kde plní zadané seminární úkoly. Zápočet bude udělen na základě odevzdaných seminárních úkolů, jejich aktivní prezentaci v seminářích a úspěšnosti v zápočtovém testu (75 %). Je možný pouze jeden opravný termín zápočtového testu. Zkouška se skládá z části písemné (úspěšné absolvování písemné části min. 75 %) a ústní (viz zadané tematické okruhy). Poslední úprava: Čapek Adamec Martin, PhDr., Ph.D. (02.06.2015)
|
|
||
1.Základní terminologie. Funkce stravy. 2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody. 3. Význam bílkovin ve výživě. 4. Význam sacharidů ve výživě. 5. Význam lipidů ve výživě. 7. Minerální látky a stopové prvky. 8. Vitaminy. 9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy. 10. Onemocnění související s výživou. Poslední úprava: Čapek Adamec Martin, PhDr., Ph.D. (02.06.2015)
|