PředmětyPředměty(verze: 962)
Předmět, akademický rok 2011/2012
   Přihlásit přes CAS
Výživa I - OB2317109
Anglický název: Nutrition I
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2011 do 2011
Semestr: letní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Z+Zk [HT]
Počet míst: 60 / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Vyučující: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Prerekvizity : OB2317102, OB2317103
Je prerekvizitou pro: OB2317122, OB2317116
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy.
Poslední úprava: Čapek Adamec Martin, PhDr., Ph.D. (02.06.2015)
Cíl předmětu -

Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi. Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních.

Poslední úprava: Čapek Adamec Martin, PhDr., Ph.D. (02.06.2015)
Literatura

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

Poslední úprava: Čapek Adamec Martin, PhDr., Ph.D. (02.06.2015)
Požadavky ke zkoušce

Studenti využívají při studiu elektronickou podporu v MOODLE, kde plní zadané seminární úkoly.

Zápočet bude udělen na základě odevzdaných seminárních úkolů, jejich aktivní prezentaci v seminářích a úspěšnosti v zápočtovém testu (75 %). Je možný pouze jeden opravný termín zápočtového testu.

Zkouška se skládá z části písemné (úspěšné absolvování písemné části min. 75 %) a ústní (viz zadané tematické okruhy).

Poslední úprava: Čapek Adamec Martin, PhDr., Ph.D. (02.06.2015)
Sylabus -

1.Základní terminologie. Funkce stravy.

2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody.

3. Význam bílkovin ve výživě.

4. Význam sacharidů ve výživě.

5. Význam lipidů ve výživě.

7. Minerální látky a stopové prvky.

8. Vitaminy.

9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy.

10. Onemocnění související s výživou.

Poslední úprava: Čapek Adamec Martin, PhDr., Ph.D. (02.06.2015)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK