Praktický ruský jazyk I - OPBR4R051B
Anglický název: Practical Russian Language I
Zajišťuje: Katedra rusistiky a lingvodidaktiky (41-KRL)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/2, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 0 [hodiny]
Počet míst: neurčen / 25 (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: ruština
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PaedDr. Zuzana Liptáková, Ph.D.
Vyučující: Mgr. Liudmila Hušková, CSc.
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh ZS   Nástěnka   
Anotace -
Cílem předmětu je komplexní příprava po stránce praktického zvládnutí jazyka spočívající ve všestranném osvojování jazykových prostředků a řečových dovedností spojených s jednotlivými níže uvedenými tematickými okruhy. V rámci předmětu jsou rozvíjeny faktické znalostí z ruských reálií v porovnání s českými, je systematicky utvářena sociokulturní a interkulturní kompetence studentů.
Poslední úprava: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Cíl předmětu

Cílem předmětu je komplexní příprava po stránce praktického zvládnutí jazyka a rozvíjení faktické znalostí z ruských reálií v porovnání s českými.

Poslední úprava: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Deskriptory

Příprava na výuku
Doba očekávané přípravy na 1 hodinu přednášky            0 minut
Doba očekávané přípravy na 1 cvičení                         120 minut
Samostudium literatury (za semestr)                                0 hodin
Práce se studijními materiály (za semestr)                       0 hodin
Plnění průběžných úkolů (za semestr)                           12 hodin

Plnění předmětu
Seminární práce                                                              0 hodin
Příprava na zápočet                                                      10 hodin
Příprava na zkoušku a zkouška                                      0 hodin

Celková časová zátěž studenta                                      94,0

Poslední úprava: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Podmínky zakončení předmětu

Aktivní účast na semináři (alespoň 75%), splnění zadaných úkolů písemných i ústních, splnění průběžných testů alespoň na 70%. Každý test má 1 řádný a 1 opravný termín. Příprava a realizace prezentace na zadané téma.

Poslední úprava: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Literatura

BASKO, N. B. Izučajem russkij, uznajem Rossiju. Moskva : Flinta, 2015. ISBN 978-5-89349-736-6.

GONČAR, I. A. Poslušajte 3. Sankt-Peterburg : Zlatoust, 2014. ISBN 978-5-86547-757-0.

HŘÍBKOVÁ, R., HLAVÁČEK, A. Ruský jazyk v kostce. Havlíčkův Brod : Fragment, 2004. ISBN 80-7200-893-5.

MAKOVA, M. N., USKOVA, O. A. V mire ljudej 1.. Sankt-Peterburg : Zlatoust, 2013. ISBN 978-5-86547-612-2.

STAROVOJTOVA, I. A. Vaše mnenije. Moskva : Flinta, 2010. ISBN 978-5-89349-676-5.

ŽOFKOVÁ, H. Ruština ihned k použití: jazykový aktivátor. Voznice : Leda, 2013. ISBN 978-80-7335-334-6.

Poslední úprava: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Požadavky ke zkoušce

Zápočet bude probíhat ústní formou z okruhu probraných témat podle sylabusu. 

Poslední úprava: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Sylabus

Témata kurzu

1. - 2. Stravování, v restauraci.
3. - 4. Ruská a česká kuchyně, tradiční jídla.
5. - 6. Zdravý životní styl, stravovací návyky, zdravé jídlo.
7. - 8. Cestování po Rusku, tradiční i netradiční lokality.
9. - 10. Ubytování, v hotelu, hotelové služby, další možnosti ubytování.
11. - 12. Město, městská doprava. Orientace ve městě.

Poslední úprava: Hušková Liudmila, Mgr., CSc. (02.09.2024)
Výsledky učení

Studující

- komunikuje v komunikačních situacích dle sylabu na úrovni B2, realizuje efektivně a adekvátně své komunikační intence,

- správně užívá jazykové prostředky náležející do úrovně B2,

- diskutuje o způsobech stravování v RF a ČR,

- použije vhodné způsoby chování v restauraci

- charakterizuje ruskou a českou kuchyni, vybrané tradiční pokrmy a nápoje,

- diskutuje o zdravém jídle a stravovacích návycích,

- porovná způsoby cestování po Rusku a po České republice,

- charakterizuje známé i méně navštěvované turistické lokality v RF a ČR,

- diskutuje o možnostech ubytování při cestování,

- popíše město, způsoby dopravy ve městě,

- popíše cestu z místa A do místa B pěšky i dopravními prostředky.

Poslední úprava: Rozboudová Lenka, PhDr., Ph.D. (11.09.2024)