|
|
|
||
Předmět se zaměřuje na vybrané determinanty zdraví. Sledován je vývoj nutričního chování člověka, vliv výživy, úpravy a skladování poživatin na zdraví. Obsah předmětu je postaven na posuzování hygienické jakosti a nezávadnosti potravin. V návaznosti na odborné poznatky z výživy se předmět věnuje stravovacímu a pitnému režimu dětí, prevenci poruch příjmu potravy a výchově ke správné výživě ve školských zařízeních.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (17.07.2015)
|
|
||
Cílem předmětu je poskytnout informace o vlivu výživy, různých způsobech stravování, úpravy poživatin a skladování na zdravotní stav člověka a způsobech výchovy ke správné výživě. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (17.07.2015)
|
|
||
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9 VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 KLIMEŠOVÁ, I.; STELZER, J. Fyziologie výživy. 1. Vyd. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9 PETROVÁ, J.; ŠMÍDOVÁ, S. Základy výživy pro stravovací provozy : školní stravování, výživové normy (spotřební koš), dietní stravování ve školní jídelně, zásady správné výživy, výživa dětí, dospívajících, sportujících dětí a adolescentů, seniorů. 1. Vyd. Plzeň : Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-0-9 SEDLÁČKOVÁ, H.; OTOUPAL, P. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna, 2010. ISBN: 80-7168-912-2. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
|
|
||
Úspěšné absolvování zápočtového testu (min. 75 %). Student může k získání kreditů využít tři pokusy, jeden řádný a dva opravné. Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
|
|
||
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (17.07.2015)
|