Cílem předmětu je seznámit studenty s aktuálními problémy vlivu výživy na zdravotní stav člověka. Předkládá výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který proniká celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Předmět se rovněž zabývá výživovými potřebami vybraných skupin obyvatel. Část předmětu je rovněž věnována komunikaci mezi klientem a poradcem.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (14.08.2017)
The aim of the course is to introduce current issues influence of nutrition on human health. Submitted by nutritionists as a complex biological and social factors that permeates the life of man. Monitors the impact of nutrition on physical and mental health and development of nutritional behavior. The course also addresses the nutritional needs of the targeted groups. Part of the course is also devoted to communication between client and advisor.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (30.07.2014)
Cíl předmětu -
Cílem předmětu je seznámit s aktuálními problémy vlivu výživy na zdravotní stav člověka a specifiky konzultační činnosti v oblasti výživy.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (30.07.2014)
The aim of the course is to inform about the current issue of the influence of diet on human health and specifics of consulting activities in the field of nutrition.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (30.07.2014)
Literatura -
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta. Teorie, výzkum, praxe. Karolinum, 1. vyd., 2014. 304 s., ISBN-13: 978-80-246-2247-7.
MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha : Triton, 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7.
PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. 1. vyd. Forsapi, 2009. 113 s. ISBN 978-80-8725-005-1.
MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2005. 183 s. ISBN 80-86578-49-6, EAN 978-80-86578-49-1.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta. Teorie, výzkum, praxe. Karolinum, 1. vyd., 2014. 304 s., ISBN-13: 978-80-246-2247-7.
MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha : Triton, 2003. 99 s. ISBN 80-7254-421-7.
PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. 1. vyd. Forsapi, 2009. 113 s. ISBN 978-80-8725-005-1.
MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2005. 183 s. ISBN 80-86578-49-6, EAN 978-80-86578-49-1.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
Požadavky ke zkoušce -
Podmínky pro splnění klasifikovaného zápočtu: úspěšné absolvování zápočtového testu - otevřené i uzavřené otázky (min. 75 %). Pro spnění klasifikovaného zápočtu je možné využít 3 pokusy.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
The course-unit credit requirements: successful writing of the credit test - open and closed questions (min. 75%). It is possible to use 3 attemps for writing test - one regular, two corrective.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (28.10.2019)
Sylabus -
1. Základy výživy a výživové parametry.
2. Specifické nároky na výživu u jednotlivých skupin obyvatel.
3. Kvalita potravin, změny nutriční hodnoty při technologickém zpracování.
4. Onemocnění plynoucí z nesprávné výživy.
5. Léčebná výživa v klinické praxi.
6. Formování nutričních návyků u dětí a dospívajících, prevence poruch příjmu potravy jako součást výchovy ke zdraví. Problémy alternativních směrů ve výživě.
7. Specifika odborného poradenství a konzultační činnosti v oblasti zdravé výživy.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (14.08.2017)
1. Basics of nutrition and nutritional parameters.
2. Specific nutritional requirements of individual groups of people.
3. Food quality, nutritional value changes during technological processing.
4. Diseases resulting from improper nutrition.
5. Therapeutic nutrition in clinical practice. Formation of nutritional habits in children and adolescents, prevention of eating disorders as part of health education. Problems of alternative directions in nutrition.
6. Specifics expert advice and consulting in the field of nutrition.
Poslední úprava: Váchová Alena, Ing. Bc., Ph.D. (30.07.2014)