PředmětyPředměty(verze: 962)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Základy chemických výrob - OKB2309031
Anglický název: Basics of Chemistry Manufactures
Zajišťuje: Katedra chemie a didaktiky chemie (41-KCHDCH)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: letní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:písemná
Rozsah, examinace: letní s.:0/0, KZ [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: prof. Ing. Karel Kolář, CSc.
Záměnnost : OB2309009, OB2309031
Je neslučitelnost pro: OKBE2E119B
Je záměnnost pro: OKBE2E119B
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Předmět je vytvořen v návaznosti na vědomosti a znalosti ze základních chemických předmětů. Obsahuje prezentace základů výrob z oblasti anorganické a organické chemie, chemie potravin ve vybraných oborech a farmaceutické chemie. Do souboru prezentací jsou zařazeny poznatky o využití mikroorganismů v biotechnologiích. K doplnění přednášek jsou k vybraným tématům zařazeny exkurze.
Poslední úprava: Vodičková Hana, Ing., Ph.D. (14.02.2019)
Cíl předmětu

Studenti získají vědomosti o základních výrobách z vybraných chemických oborů.

Poslední úprava: Vodičková Hana, Ing., Ph.D. (14.02.2019)
Literatura

Povinná literatura:

Lhotka M. a kol.: Úvod do anorganické technologie, VŠCHT Praha 2012

Hovorka F. a kol.: Technologie chemických látek, VŠCHT Praha 2005

Hajšlová J.,  Velíšek, J: Cemie potravin 2, Tábor OSSIS 2009

Hynie S.: Farmakologie v kostce. 2. vyd., Triton, 2011, ISBN 80-7254-181-1

 

Doporučená literatura:

Bindzar J. a kol.: Základy a úpravy čištění vod, VŠCHT Praha 2014

Rutrle, M.: Brýlová technika, estetika a přizpůsobování brýlí, Brno IDVPZ, 2001

www.chemicke-listy.cz/docs/full/2014_06_604-609.pdf

Poslední úprava: Vodičková Hana, Ing., Ph.D. (16.05.2019)
Sylabus

Úvod do předmětu                                       

Vodárenství, odpadní vody

Základy výroby anorganických sloučenin, technicky významné plyny

Výroba průmyslových hnojiv, pesticidy, fungicidy

Zpracování ropy a zemního plynu

Výroba barviv, plastů, makromolekulární látky

Výrobní postupy v potravinářství - mlékárenský průmysl

Výrobní postupy v potravinářství - masný průmys

Výrobní postupy v potravinářství- cukrovarnictví           

Výrobní postupy v potravinářství- pivovarnictví a lihovarnictví

Výroba léčiv

Biotechnologie,  využití mikroorganismů, GMO

                                                                                                            

Poslední úprava: Vodičková Hana, Ing., Ph.D. (14.02.2019)
Podmínky zakončení předmětu

Podmínky k udělení klasifikovaného zápočtu:

vypracování seminární práce na zadané téma

Poslední úprava: Vodičková Hana, Ing., Ph.D. (16.05.2019)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK