Nauka o potravinách - O02317030
Anglický název: Food Study
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2008
Semestr: zimní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Staré označení: NAPO
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: doc. Ing. Jitka Vodáková, CSc.
Kategorizace předmětu: Učitelství > Rodinná výchova
Prerekvizity : O02317029
Je prerekvizitou pro: O02317031, O02317SOZ
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Předmět zkoumá nutriční hodnoty jednotlivých druhů potravin, faktory ovlivňující výživovou hodnotu při skladování a technologických úpravách potravin rostlinného a živočišného původu. Seznamuje s platnou legislativou o ochraně veřejného zdraví, se zákonem o potravinách a příslušnými vyhláškami.
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
Literatura

STRATIL, P. abc zdravé výživy. Brno: 1998 ISBN 80-900029-8-6

JUNGBAUEROVÁ, L. a VODÁKOVÁ, J. Úvod ke zdravé výživě pro studenty pedagogických fakult. Praha: PedF UK, 1996.

BALAŠTÍK. J. a SKALKA, M. Zákon o potravinách a vyhlášky. Uherské Hradiště: Print, 1998.

Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
Sylabus
Obsah kurzu:
  • Úvod do studia předmětu.Rozdělení poživatin
  • Jednotlivé skupiny a druhy potraviny - chemické složení, použití a tržní druhy
  • Obiloviny a cereální výrobky
  • Zelenina a brambory
  • Luštěniny
  • Ovoce
  • Maso a masné výrobky
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Vejce ve výživě
  • Tuky a cukry jako potraviny
  • Pochutiny
  • Vybrané kapitoly zákona o potravinách

Požadavky k zápočtu:

  • Aktivní účast v seminářích
  • Úspěšné absolvování zadaných testů

Poslední úprava: MARADOVA (22.09.2005)