V sobotu dne 19. 10. 2024 dojde k odstávce některých součástí informačního systému. Nedostupná bude zejména práce se soubory v modulech závěrečných prací. Svoje požadavky, prosím, odložte na pozdější dobu. |
|
|
|
||
Předmět vychází z pojetí výživy jako komplexu bio-psycho-sociálních faktorů, které pronikají celým životem člověka.Zaměřuje se na vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Seznamuje se systémovým posuzováním nutriční hodnoty stravy (obsah jednotlivých živin v potravinách, energetická hodnota potravy, hygienická jakost a nezávadnost potravin). Učí sestavovat jídelníček dle zásad správné výživy.
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
|
|
||
Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka a poskytnout studentům vhled do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a vlivem technologických úprav jednotlivých potravin. Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
|
|
||
FRAŇKOVÁ, S.; ODEHNAL, J.; PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha : HZ Editio, 2000. 198 s. ISBN 80-86009-32-7 KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7 KRCH, F. D.; MARÁDOVÁ, E. Poruchy příjmu potravy. Praha : MŠMT, 2003. MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2005. 183 s. ISBN 80-86578-49-6, EAN 978-80-86578-49-1 PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5 POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8 PROVAZNÍK, K. aj. Manuál prevence v lékařské praxi I. - VIII. Soubor. vyd. Praha : Fortuna, 1998. ISBN 80-7071-080-2 STRATIL, P. abc zdravé výživy. Brno : vlast. náklad, 1988. ISBN 80-900029-8-6 Poslední úprava: JANCARIK/PEDF.CUNI.CZ (04.10.2010)
|
|
||
1. Výživa a zdravotní stav člověka 2. Hygiena výživy. Denní stravovací režim 3. Výživa různých skupin obyvatelstva 4. Nutriční hodnota potravy 5. Základní živiny, metabolismus živin 6. Voda v organismu a v potravě. Minerální látky 7. Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj. 8. Cizorodé látky v potravním řetězci 9. Alimentární nákazy 10. Maso a masné výrobky 11. Mléko a mléčné výrobky 12. Obilovina a luštěniny 13. Zelenina, ovoce 14. Pochutiny, nápoje 15. Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování 16. Skladování a konzervace potravin Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
|