PředmětyPředměty(verze: 962)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
V sobotu dne 19. 10. 2024 dojde k odstávce některých součástí informačního systému. Nedostupná bude zejména práce se soubory v modulech závěrečných prací. Svoje požadavky, prosím, odložte na pozdější dobu.
Zdravá výživa - O01317182X
Anglický název: Healthy Nutrition
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2013
Semestr: zimní
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (30)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Rok3
Staré označení: ZDVÝ
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Kategorizace předmětu: Učitelství > Pedagogika, Rodinná výchova
Prerekvizity : O01215018
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Předmět vychází z pojetí výživy jako komplexu bio-psycho-sociálních faktorů, které pronikají celým životem člověka.Zaměřuje se na vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Seznamuje se systémovým posuzováním nutriční hodnoty stravy (obsah jednotlivých živin v potravinách, energetická hodnota potravy, hygienická jakost a nezávadnost potravin). Učí sestavovat jídelníček dle zásad správné výživy.
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
Cíl předmětu -

Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka a poskytnout studentům vhled do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a vlivem technologických úprav jednotlivých potravin.

Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
Literatura

FRAŇKOVÁ, S.; ODEHNAL, J.; PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha : HZ Editio, 2000. 198 s. ISBN 80-86009-32-7

KRCH, F. D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7

KRCH, F. D.; MARÁDOVÁ, E. Poruchy příjmu potravy. Praha : MŠMT, 2003.

MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2005. 183 s. ISBN 80-86578-49-6, EAN 978-80-86578-49-1

PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5

POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8

PROVAZNÍK, K. aj. Manuál prevence v lékařské praxi I. - VIII. Soubor. vyd. Praha : Fortuna, 1998. ISBN 80-7071-080-2

STRATIL, P. abc zdravé výživy. Brno : vlast. náklad, 1988. ISBN 80-900029-8-6

Poslední úprava: JANCARIK/PEDF.CUNI.CZ (04.10.2010)
Sylabus -

1. Výživa a zdravotní stav člověka

2. Hygiena výživy. Denní stravovací režim

3. Výživa různých skupin obyvatelstva

4. Nutriční hodnota potravy

5. Základní živiny, metabolismus živin

6. Voda v organismu a v potravě. Minerální látky

7. Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj.

8. Cizorodé látky v potravním řetězci

9. Alimentární nákazy

10. Maso a masné výrobky

11. Mléko a mléčné výrobky

12. Obilovina a luštěniny

13. Zelenina, ovoce

14. Pochutiny, nápoje

15. Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování

16. Skladování a konzervace potravin

Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK