|
|
|
||
Předmět vychází z pojetí výživy jako komplexu bio-psycho-sociálních faktorů, které pronikají celým životem člověka.Zaměřuje se na vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Seznamuje se systémovým posuzováním nutriční hodnoty stravy (obsah jednotlivých živin v potravinách, energetická hodnota potravy, hygienická jakost a nezávadnost potravin). Učí sestavovat jídelníček dle zásad správné výživy.
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
|
|
||
Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka a poskytnout studentům vhled do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a vlivem technologických úprav jednotlivých potravin. Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
|
|
||
BLATTNÁ, J.; DOSTÁLOVÁ, J. aj. Výživa na začátku 21. století. Praha : Společnost pro výživu & Nadace NutriVIT, 2005. 80 s. ISBN 80-239-6202-7 FRAŇKOVÁ, S.; ODEHNAL, J.; PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha : HZ Editio, 2000. 198 s. ISBN 80-86009-32-7 KRCH, F. D.; MARÁDOVÁ, E. Poruchy příjmu potravy. Praha : MŠMT, 2003. MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9 PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5 POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8 PROVAZNÍK, K. aj. Manuál prevence v lékařské praxi I. - VIII. Soubor. vyd. Praha : Fortuna, 1998. ISBN 80-7071-080-2 VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
|
|
||
Požadavky k zápočtu: seminární práce a její prezentace. Zkouška se skladá z části písemné a ústní. Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
|
|
||
1.Výživa a zdravotní stav člověka 2.Hygiena výživy. Denní stravovací režim 3.Výživa různých skupin obyvatelstva 4.Nutriční hodnota potravy 5.Základní živiny, metabolismus živin 6.Voda v organismu a v potravě. Minerální látky 7.Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj. 8.Cizorodé látky v potravním řetězci 9.Alimentární nákazy 10.Maso a masné výrobky 11.Mléko a mléčné výrobky 12.Obilovina a luštěniny 13.Zelenina, ovoce 14.Pochutiny, nápoje 15.Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování 16.Skladování a konzervace potravin Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
|