|
|
|
||
Absolvent kursu získá základní přehled o fysikálních a chemických vlastnostech přírodních a nejběžnějších druhů odpadních vod. Seznámí se s projektováním hydrochemických prací a s vyhodnocováním jejich výsledků. Jednotlivě jsou probírány anorganické a nejdůležitější organické složky nacházející se ve vodách. Závěr kursu je věnován normování jakosti vod.
Poslední úprava: DATEL (19.05.2005)
|
|
||
Hem J.D.: Study and Interpretation of the Chemical Characteristics of Natural Water, 3rd ed., USGS, Washington 1989 Macioszczyk A.: Hydrogeochemia, 1. wyd., Wydawnictwa Geologiczne, Warszawa 1987 Pitter P.: Hydrochemie, 3. vyd., VŠCHT, Praha 1999 Normy ČSN, ISO, vyhlášky Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zdravotnictví a j. Poslední úprava: DATEL (19.05.2005)
|
|
||
Zápočet lze získat po vyřešení nejméně dvou třetin z počtu zadaných úloh.
Podmínkou k přihlášení ke zkoušce je předchozí získání zápočtu. Zkouška je písemná a ústní v uvedeném pořadí. Úspěšné složení zkoušky bude potvrzeno ve Studijním informačním systému bezprostředně po zapsání do Výkazu o studiu (indexu).
Poslední úprava: Šantrůček Jaromír, RNDr. (01.02.2012)
|
|
||
Fysikální a organoleptické vlastnosti vody, elektrolytická vodivost, radioaktivita vod. Chemické vlastnosti vod - acidita a alkalita vody, neutralisační kapacity, tvrdost vody, mineralisace vody, chemická a biochemická spotřeba kyslíku. Systematický přehled anorganických složek v přírodních a v nejběžnějších odpadních vodách - jejich původ, formy výskytu, vlastnosti, chování v horninovém prostředí, běžné koncentrace, metody stanovení, požadavky norem. Nejdůležitější organické složky ve vodách (huminové látky, tensidy, nepolární extrahovatelné látky, fenoly, aromatické a polynukleární aromatické uhlovodíky, chlorované alifatické a aromatické uhlovodíky, pesticidy) - podobně jako u anorganických složek. Vliv mikroorganismů na jakost vod. Programy sledování jakosti vod, rozsahy a četnost rozborů. Normování jakosti vod, hodnocení jakosti vod. Poslední úprava: DATEL (19.05.2005)
|