Poslední úprava: prof. RNDr. Jiří Hudeček, CSc. (03.10.2022)
Živá hmota: obecné charakteristiky života, složení, trofika, buňka, význam kompartmentace, biologické membrány.
Biopolymery: obecné zákonitosti stavby, hierarchie struktury, srovnání jednotlivých typů, fyz-chem. vlastnosti, biochemické funkce, vztahy struktura-aktivita.
Proteiny : strukturní typy, struktura primární, sekundární, terciární a kvartérní, stabilita a denaturace, fyzikálně-chemické vlastnosti, složené proteiny. Peptidy.
Enzymy a biokatalýza: katalyzátory, klasifikace enzymů, aktivita, její ovlivnění vnějšími faktory, inhibice, měřeni aktivity enzymů, využití v analytice a diagnostice.
Metabolismus: obecné zákonitosti, reverzibilita a regulace, koloběh energie v biosféře, fotosyntéza, metabolismus heterotrofních organismů a člověka - živiny a jejich osud, integrace metabolických dějů, význam kyslíku, makroergické sloučeniny, sekundární metabolity.
Mitochondrie a buněčná respirace: citrátový cyklus, dýchací řetězec, tvorba ATP, reaktivní formy kyslíku, alternativní cesty utilizace živin.
Sacharidy a jejich metabolismus: sacharidy jako zdroj energie v potravě, polysacharidy, glykolýza, kvasné pochody.
Lipidy a jejich metabolismus: struktura lipidů, význam tuků jako zásobních látek, odbourávání a biosyntéza.
Metabolismus dusíkatých látek: aminokyseliny, aminy, močovinový cyklus, purinové a pyrimidinové báze, hem.
Nukleové kyseliny a přenos genetické informace: struktura RNA a DNA, genetický kód, replikace, transkripce, translace, folding proteinů a chaperony, postranslační modifikace proteinů.
Poslední úprava: prof. RNDr. Jiří Hudeček, CSc. (23.10.2019)
Living matter: general characteristics of life, composition, trophic, cell, the importance of compartmentation, biological membranes.
Biopolymers: general principles of structure, the hierarchy of structures, comparison of individual types, physicochemical properties, biochemical functions, structure-activity relationships.
Proteins: structural types, primary, secondary, tertiary and quaternary structures, stability and denaturation, physicochemical properties, composite proteins.
Peptides.
Enzymes and biocatalysis: catalysts, classification of enzymes, activity, its influence by external factors, inhibition, measurement of enzyme activity, use in analytics and diagnostics.
Metabolism: general patterns, reversibility and regulation, energy cycle in the biosphere, photosynthesis, metabolism of heterotrophic organisms and man - nutrients and their fate, integration of metabolic processes, the importance of oxygen, macroergic compounds, secondary metabolites.
Mitochondria and cellular respiration: citrate cycle, respiratory chain, ATP formation, reactive oxygen species, alternative ways of nutrient utilization.
Carbohydrates and their metabolism: carbohydrates as a source of energy in food, polysaccharides - cellulose, starch, glycogen, glycolysis, fermentation processes.
Lipids and their metabolism: lipid structure, the importance of fats as storage substances, degradation and biosynthesis. Nitrogen metabolism: amino acids, amines, urea cycle, purine and pyrimidine bases, haem.
Nucleic acids and transfer of genetic information: structure of RNA and DNA, genetic code, replication, transcription, translation, protein folding and chaperones, post-translational modification of proteins. |