|
|
|
||
Houby jsou důležitou a různorodou skupinou organismů, která má nejen významné ekologické funkce v přírodě ale je z různých hledisek významná pro člověka i prakticky (produkce antibiotik a dalších farmaceuticky důležitých látek, produkce biomasy a proteinů pro lidskou výživu, příprava biopreparátů pro ochranu rostlin). K tomu, abychom houbám porozuměli, musíme získávat informace o jejich vlastnostech a chování velmi často experimentálně, za definovaných podmínek. Tento kurs přiblíží posluchačům experimentální práci s houbami, strategii plánování experimentů, různé metodické přístupy i možnosti vyhodnocení a zlepší jejich schopnost vlastní experimenty kriticky hodnotit. Některé ilustrativní experimenty budou uvedeny detailně.
Poslední úprava: Kubátová Gabriela, PhDr., Ph.D. (08.03.2006)
|
|
||
Ústní zkouška, znalosti v rozsahu odpřednášené látky. Poslední úprava: Gryndler Milan, doc. RNDr., CSc. (11.01.2012)
|
|
||
1. Experimentální mykologie
Strategie experimentální práce, kritické hodnocení pokusů, jejich interpretace. 2. Biologie hub Struktura houbového thallu. Pojmy "kolonie" a "individuum". Jak zajišťuje jednoduchý thallus základní biologické funce: růst, morfogenezi, tvorbu plodnic a reprodukci a jaké jsou metody studia těchto funkcí? Co je podstatou jeho proměnlivosti, jaký je význam proměnlivosti pro samotný studovaný organismus a co znamená proměnlivost pro experimentátora? 3.Izolace, pěstování hub i hodnocení jejich růstu v laboratoři je spíše umění než vědaUchovávání izolátů, sbírky, co s biotrofními houbami, laboratorní kultury hub stárnou První noční můra experimentálního mykologa: stanovení biomasy mycelia. Druhá noční můra experimentálního mykologa: chování hub v komplexním umělém prostředí Stanovení metabolické aktivity, hodnocení respirace a růstu, biochemické markery. 4.Hlavní současné praktické aplikace experimentálních poznatků z mykologiePěstování jedlých hub a jak zde může experimentální práce pomoci? Houby v biotechnologických výrobách (výroba kyseliny citronové, sýrařství, pivovarnictví, vinařství, produkce antibiotik). 5.Anaerobní houbyMykoflóra bachoru skotu. 6. Potenciál pro budoucí využití hub v praxi Hledání nových sekundárních metabolitů s léčivými účinky, produkce proteinů a zvláště extracelularních enzymů, dekontaminace materiálů, likvidace odpadů, biologický boj, fungistáze. 7.Úloha hub v ekosystému Mykorhizní symbiózy, dřevokazné houby, půdní mykoflóra, rostlinní paraziti. 8. Některé nedořešené otázky týkající se významu hub v přírodě i v praxi Rozklad obtížně rozložitelné organické hmoty, houby a chloracepůdních organických látek, paraziti živočichů a jejich detekce v napadeném organizmu, detekce houbových metabolitů jako biomarkerů v humánní medicíně. 9. -12. Inspirativní příklady experimentů s houbami včetně prací vykonaných studenty. Poslední úprava: Kubátová Gabriela, PhDr., Ph.D. (08.03.2006)
|