|
|
|
||
Kontrola jakosti potravin dle platné legislativy EU a ČR. Základní metody analýzy potravin – stanovení sušiny, tuků, cukrů, bílkovin a vody. Stanovení nutriční hodnoty potravin, vitamínů a antioxidantů Aktuální trendy v oblasti přístrojové techniky na poli chromatografických separačních metod v analýze potravin. Moderní detekční techniky a hmotnostní spektrometrie v analýze potravin. Moderní techniky úprav vzorků v analýze potravinových matric. Metody detekce původu potravin a falšování chráněných značek. Metody stanovení antioxidantů, vitamínů a dalších biologicky aktivních látek v ovoci a zelenině. Kvalita potravin a nutraceutik. Analýza mykotoxinů, residuí pesticidů a dalších kontaminujících látek v potravinách. Analýza barviv, konzervantů a zakázaných aditiv v potravinách. Mikrobiologická kontrola jakosti potravin. Potraviny z pohledu nutričního specialisty. Problematika GMO a geneticky modifikovaných potravin.
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.12.2018)
|
|
||
Povinná:
Doporučená:
Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
|
|
||
Základní metody analýzy potravin – cukry, tuky, bílkoviny, nutriční hodnota Teoretické aspekty metod pro analýzu potravin. Chromatografie v analýze potravin. Detekční techniky v analýze potravin. Moderní trendy v přípravě vzorků pro analýzu potravin. Spojení SPE HPLC a MS pro stanovení stopových látek v potravinách. Znalost legislativy v analýze potravin. Antioxidanty, vitamíny, fenolické látky a dalších biologicky aktivní látky v potravinách. Znalost problematiky mykotoxinů, residuí pesticidů, barviv, zakázaných aditiv a dalších kontaminujících látek v potravinách. Mikrobiologické hodnocení kvality potravin. Problematika GMO a geneticky modifikovaných potravin.
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.12.2018)
|
|
||
SYLABUS ANALÝZA POTRAVIN · Teoretický úvod do kontroly jakosti potravin včetně platné legislativy. · Stanovení vody a sušiny. Stanovení minerálních látek. · Stanovení bílkovin, aminokyselin, sacharidů a tuků. · Kalorická hodnota potravin. · Odběr a metody úpravy vzorků potravin. · Vitamíny v potravinách – stanovení a jejich význam. · Detekce a stanovení mykotoxinů. Stanovení obsahu kovů jako nečistot v potravinách. · Senzorické zkoušky potravin. · Nutriční hodnoty na etiketách. · Aditiva v potravinách. · Problematika zakázaných barviv v potravinách. · Mikrobiologická kontrola jakosti potravin. · Senzorické hodnocení a analýza vybraných druhů ovoce. · Endokrinní disruptory v potravinách – problematika a stanovení. · (Ne)kvalitní potraviny - jak se v tom vyznat · Nutriční hodnoty na etiketách.
Po absolvování předmětu budete znát: • základní legislativu týkající se požadavků na kvalitu potravin a její kontrolu • základní chemické a instrumentální metody kontroly kvality potravin • principy stanovení základních složek potravin (bílkoviny, tuky, cukry) • principy stanovení aditiv v potravinách • principy stanovení kontaminujících látek v potravinách • základy mikrobiologické kontroly jakosti potravin · fortifikace a adulterace potravin
ZÍSKÁTE: • představu o problematice kontroly jakosti potravin • základní metodické dovednosti kontrolní analytické laboratoře
Budete schopni: • orientovat se v legislativních požadavcích na zabezpečení a kontrolu kvality potravin • pochopit principy analytických metod používaných v laboratořích, zabývajících se kontrolou kvality potravin • zvolit analytické metody vhodné pro řešení daného problému a používat je Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (16.10.2023)
|
|
||
VÝSLEDKY UČENÍ Vysvětlete principy a metody kontroly jakosti potravin včetně platné legislativy. · Vysvětlete principy a metody stanovení vody a sušiny a stanovení minerálních látek. · Vysvětlete principy a metody stanovení bílkovin, aminokyselin, sacharidů a tuků. · Vysvětlete principy kalorické hodnota potravin. · Vysvětlete principy a metody odběru a metody úpravy vzorků potravin. · Vysvětlete principy a metody stanovení vitamínů v potravinách. · Vysvětlete principy a metody detekce a stanovení mykotoxinů a stanovení obsahu kovů jako nečistot v potravinách. · Vysvětlete principy a metody senzorické zkoušky potravin. · Vysvětlete principy nutriční hodnoty na etiketách. · Vysvětlete principy a metody aditiv v potravinách. · Vysvětlete principy a metody stanovení zakázaných barviv v potravinách. · Vysvětlete principy a metody mikrobiologické kontrola jakosti potravin. · Vysvětlete principy a metody senzorického hodnocení a analýza vybraných druhů ovoce. · Vysvětlete principy funkce endokrinních disruptorů v potravinách – problematika a stanovení. · (Ne)kvalitní potraviny - jak se v tom vyznat · Nutriční hodnoty na etiketách.
· Poslední úprava: Navrátilová Lucie, Ing. (09.07.2025)
|