PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Analýza potravin - GBN020
Anglický název: Food Analysis
Zajišťuje: Katedra analytické chemie (16-16140)
Fakulta: Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:písemná
Rozsah, examinace: letní s.:28/14, Z+Zk [HS]
Počet míst: neomezen / 30 (24)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Vysvětlení: 1.ZBN - akreditace
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D.
Patří mezi: 1.ročník 2024/25 BLDZ volitelné
Anotace -
Kontrola jakosti potravin dle platné legislativy EU a ČR. Základní metody analýzy potravin – stanovení sušiny, tuků, cukrů, bílkovin a vody. Stanovení nutriční hodnoty potravin, vitamínů a antioxidantů Aktuální trendy v oblasti přístrojové techniky na poli chromatografických separačních metod v analýze potravin. Moderní detekční techniky a hmotnostní spektrometrie v analýze potravin. Moderní techniky úprav vzorků v analýze potravinových matric. Metody detekce původu potravin a falšování chráněných značek. Metody stanovení antioxidantů, vitamínů a dalších biologicky aktivních látek v ovoci a zelenině. Kvalita potravin a nutraceutik. Analýza mykotoxinů, residuí pesticidů a dalších kontaminujících látek v potravinách. Analýza barviv, konzervantů a zakázaných aditiv v potravinách. Mikrobiologická kontrola jakosti potravin. Potraviny z pohledu nutričního specialisty. Problematika GMO a geneticky modifikovaných potravin.
Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.12.2018)
Literatura

Povinná:

  • Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2009, s. ISBN .

Doporučená:

  • Nollet, Leo M. L., Toldrá, Fidel (eds.). Handbook of analysis of active compounds in functional foods. Boca Raton, FL: CRC Press, 2012, s. ISBN 978-1-4398-1588-5.
  • Velíšek, Jan. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2002, 331 s. ISBN 80-86659-03-8.
  • . . In Belitz, Hans-Dieter, Schieberle, Peter, Grosch, Werner. Food chemistry . Berlin: Springer-Verlag, 2009, s. -. ISBN 978-3-540-69933-0..

Poslední úprava: prepocet_literatura.php (19.09.2024)
Požadavky ke zkoušce -

Základní metody analýzy potravin – cukry, tuky, bílkoviny, nutriční hodnota

Teoretické aspekty metod pro analýzu potravin.

Chromatografie v analýze potravin.

Detekční techniky v analýze potravin.

Moderní trendy v přípravě vzorků pro analýzu potravin.

Spojení SPE HPLC a MS pro stanovení  stopových látek v potravinách.

Znalost legislativy v analýze potravin.

Antioxidanty, vitamíny, fenolické látky a dalších biologicky aktivní látky v potravinách.

Znalost problematiky mykotoxinů, residuí pesticidů, barviv, zakázaných aditiv a dalších kontaminujících látek v potravinách.

Mikrobiologické hodnocení kvality potravin.

Problematika GMO a geneticky modifikovaných potravin.

 

 

Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (11.12.2018)
Sylabus

SYLABUS ANALÝZA POTRAVIN

·         Teoretický úvod do kontroly jakosti potravin včetně platné legislativy.

·         Stanovení vody a sušiny. Stanovení minerálních látek.

·         Stanovení bílkovin, aminokyselin, sacharidů a tuků.

·         Kalorická hodnota potravin.

·         Odběr a metody úpravy vzorků potravin.

·         Vitamíny v potravinách – stanovení a jejich význam.

·         Detekce a stanovení mykotoxinů. Stanovení obsahu kovů jako nečistot v potravinách.

·         Senzorické zkoušky potravin.

·         Nutriční hodnoty na etiketách.

·         Aditiva v potravinách.

·         Problematika zakázaných barviv v potravinách.

·         Mikrobiologická kontrola jakosti potravin.

·         Senzorické hodnocení a analýza vybraných druhů ovoce.

·         Endokrinní disruptory v potravinách – problematika a stanovení.

·         (Ne)kvalitní potraviny - jak se v tom vyznat

·         Nutriční hodnoty na etiketách.

 

Po absolvování předmětu budete znát:

•             základní legislativu týkající se požadavků na kvalitu potravin a její kontrolu

•             základní chemické a instrumentální metody kontroly kvality potravin

•             principy stanovení základních složek potravin (bílkoviny, tuky, cukry)

•             principy stanovení aditiv v potravinách

•             principy stanovení kontaminujících látek v potravinách

•             základy mikrobiologické kontroly jakosti potravin

·                    fortifikace a adulterace potravin

 

ZÍSKÁTE:

•             představu o problematice kontroly jakosti potravin

•             základní metodické dovednosti kontrolní analytické laboratoře

 

Budete schopni:

•             orientovat se v legislativních požadavcích na zabezpečení a kontrolu kvality potravin

•             pochopit principy analytických metod používaných v laboratořích, zabývajících se kontrolou kvality potravin

•             zvolit analytické metody vhodné pro řešení daného problému a používat je

Poslední úprava: Šatínský Dalibor, prof. RNDr., Ph.D. (16.10.2023)
Výsledky učení

   

VÝSLEDKY UČENÍ

Vysvětlete principy a metody kontroly jakosti potravin včetně platné legislativy.

·        Vysvětlete principy a metody stanovení vody a sušiny a stanovení minerálních látek.

·        Vysvětlete principy a metody stanovení bílkovin, aminokyselin, sacharidů a tuků.

·        Vysvětlete principy kalorické hodnota potravin.

·        Vysvětlete principy a metody odběru a metody úpravy vzorků potravin.

·        Vysvětlete principy a metody stanovení vitamínů v potravinách.

·        Vysvětlete principy a metody detekce a stanovení mykotoxinů a stanovení obsahu kovů jako nečistot v potravinách.

·        Vysvětlete principy a metody senzorické zkoušky potravin.

·        Vysvětlete principy nutriční hodnoty na etiketách.

·        Vysvětlete principy a metody aditiv v potravinách.

·        Vysvětlete principy a metody stanovení zakázaných barviv v potravinách.

·        Vysvětlete principy a metody mikrobiologické kontrola jakosti potravin.

·        Vysvětlete principy a metody senzorického hodnocení a analýza vybraných druhů ovoce.

·        Vysvětlete principy funkce endokrinních disruptorů v potravinách – problematika a stanovení.

·        (Ne)kvalitní potraviny - jak se v tom vyznat

·        Nutriční hodnoty na etiketách.

 

·       

Poslední úprava: Navrátilová Lucie, Ing. (09.07.2025)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK