PředmětyPředměty(verze: 978)
Předmět, akademický rok 2025/2026
   Přihlásit přes CAS
Výživa a dietetika - CVO052P2
Anglický název: Nutrition and dietetics
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D.
doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Ošetřovatelství - Všeobecná sestra ve 2. ročníku. Základní kurz výživy pro zdravotní sestry. Seznamuje s problematikou výživy člověka ve zdraví a nemoci.
Poslední úprava: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
Cíl předmětu

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy fyziologie a hygieny výživy, obecné a speciální dietologie a klinické výživy.

 
Poslední úprava: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
Podmínky zakončení předmětu

Podmínkou získání zápočtu je účast na měření složení těla bioimpedanční metodou přístrojem Tanita (aktivní nebo pasivní). Pro toto měření je třeba se zapsat v průběhu zimního semestru na nástěnce Ústavu hygieny v 6. patře (dv.č. 625).

Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (11.09.2025)
Literatura

DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2011, 192 s.

(aktualizace na  https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/)

Svačina, Š. et al.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008, 384 s.

Lebl J., Provazník K., Hejcmanová L.: Preklinická pediatrie. Galén a Karolínum Praha 2007

Komárek, L., Provazník, K. a kol.: Prevence v praxi. 3. LF UK, Nadace CINDI, Praha 2009

Tláskal, P., et al. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016, 101 s.

Kasper, H., Burghardt. W.: Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 572 s. 

Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. Grada Publishing, 2008, 542 s.

Zlatohlávek L. et al. Klinická dietologie a výživa. Current Media, 2016, 424 s.

Doporučené časopisy:

Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa

Výživa a potraviny

Poslední úprava: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
Metody výuky

přednášky

Poslední úprava: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
Požadavky ke zkoušce

Zkouška z předmětu: test mnohočetného výběru, po vyčerpání 2 řádně vypsaných termínů testu ústní zkoušení

Poslední úprava: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
Sylabus

·         Zásady správné výživy

·         Výživa v patogenezi a v prevenci vybraných chronických onemocnění (aterosklerózy, nádorových onemocnění, osteoporózy, obezity, diabetu, onemocnění GIT)

·         Význam a potřeba jednotlivých živin

·         Energetický metabolismus, metabolismus hlavních živin. 

·         Metabolismus vody a elektrolytů

·         Nutriční a hygienický význam potravin živočišného a rostlinného původu

·         Specifika výživy zvláštních skupin populace (těhotné a kojící ženy, kojenci a děti, staří lidé)

·         Hladovění a malnutrice – příčiny, patofyziologie, klinický obraz a diagnostika, prevence

·         Prevence alimentárních nákaz a intoxikací

·         Potravinové alergie a intolerance

·         Toxické látky v potravinách. Otravy houbami

·         Hodnocení nutričního stavu

·         Základy dietologie. Dietní systém nemocnic

·         Hlavní principy jednotlivých diet

·         Klinická výživa. Principy parenterální a enterální výživy

·         Hygienické požadavky na nemocniční stravování

Poslední úprava: Dlouhý Pavel, doc. MUDr., Ph.D. (15.10.2020)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK